Η πρόθεση πίσω από αυτή την ενέργεια είναι διπλή: αφενός, η ενοποίηση του στόλου των F-16 και αφετέρου, η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με σύγχρονα μαχητικά, όπως τα Rafale και τα F-35. Ορισμένες πηγές στο αεροπορικό επιτελείο σχολιάζουν πως θα ήταν ωφέλιμο για την Αθήνα να συμπεριλάβει τα Block 50 στην αρχική σύμβαση αναβάθμισης, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την οικονομία κλίμακας, όμως αποφασίστηκε να αναβαθμιστούν πρώτα τα 85 πιο σύγχρονα αεροσκάφη.
Η διαδικασία αναβάθμισης είναι περίπλοκη και η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την προσφορά των Αμερικανών. Ενώ η απάντηση από τις ΗΠΑ αρχικά αναμενόταν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, φαίνεται πως θα καθυστερήσει μερικές εβδομάδες. Η ελληνική πολεμική αεροπορία ζητά προσφορές για δύο σενάρια: το πρώτο αφορά τη модерνизация των Block 50 στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), η οποία έχει αναλάβει ήδη την αναβάθμιση 82 Block 52 και Block 52+adv. Η ΕΑΒ διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και εκπαιδευμένο προσωπικό για το έργο.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την ανάληψη του έργου αποκλειστικά από την πολεμική αεροπορία, κάτι που απαιτεί την πιστοποίηση των εγκαταστάσεων συντήρησης από τις αμερικανικές αρχές. Το κόστος της διαδικασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιλαμβάνεται σε προγράμματα SSI.
Βασικό κριτήριο της απόφασης είναι η τιμή. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το κατώτατο όριο έχει οριστεί στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Αν η προσφορά είναι πιο χαμηλή, είναι πιθανό να αναλάβει το έργο η ΕΑΒ με τη βοήθεια τεχνικών της πολεμικής αεροπορίας. Εάν η συνολική τιμή αποκλίνει από αυτό το όριο, υπάρχει περίπτωση η αναβάθμιση να γίνει στην 111 Πτέρυγα Μάχης. Ειδικότερα, αν η προσφορά είναι πολύ χαμηλότερη από 900 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί να εξεταστεί η αγορά ατρακτιδίων Sniper για τα F-16, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες κρούσης τους.
Την ίδια στιγμή, το αεροπορικό επιτελείο συνεχίζει τις προσπάθειες πώλησης των γαλλικών Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας», χωρίς μέχρι στιγμής απάντηση από τους Γάλλους. Παρά την έλλειψη ενδιαφέροντος από άλλες χώρες, όπως η Σερβία, η Αθήνα πιστεύει ότι μόνο η γαλλική αεροπορία μπορεί να δείξει πραγματικό ενδιαφέρον. Η τρέχουσα στρατηγική επιδιώκει την άμεση αξιοποίηση των Mirage, όσο παραμένουν επιχειρησιακά και η τιμή πώλησης είναι ικανοποιητική.
Η κατεύθυνση που θέτει η ηγεσία προγραμματίζει και την απόκτηση επιπλέον Rafale, ώστε οι δυνάμεις της Τανάγρας να διαθέτουν δύο ίσες μοίρες κατ’ αναλογίαν. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει τονίσει ότι η ατζέντα 2030 για τις ένοπλες δυνάμεις περιλαμβάνει τη διατήρηση τριών τύπων μαχητικών: F-16, Rafale και F-35.
Πηγή: kathimerini.gr