Το 1936, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου διεξήχθησαν εν μέσω πολεμικών προειδοποιήσεων. Οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να προβάλλουν μηνύματα ειρήνης, αλλά λίγοι άκουσαν τις φωνές τους. Τέσσερα χρόνια αργότερα, πολλοί από αυτούς τους αθλητές βρέθηκαν να πολεμούν εναντίον συναθλητών τους, καθώς ο πόλεμος άφησε πίσω του τις ιδέες του αθλητισμού.
Ελληνες αθλητές συμμετείχαν επίσης ενεργά στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την απόρριψη του ιταλικού τελεσίγραφου από τον Ιωάννη Μεταξά, ποδοσφαιριστές ομάδων όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ ανέλαβαν οπλοστάσια. Στις μάχες του αλβανικού μετώπου, αρκετοί από αυτούς δεν κατάφεραν να επιστρέψουν. Ο Δημήτρης Πιερράκος, μέλος του Παναθηναϊκού, σκοτώθηκε από ιταλική οβίδα, ενώ ο Νίκος Σωτηριάδης του ΠΑΟΚ έπεσε θύμα πολυβόλου κατά την προσπάθεια κατάληψης στρατηγικού υψώματος.
Ανάμεσα στους αθλητές που πολέμησαν στον β’ παγκόσμιο πόλεμο ήταν και ο Τζορτζ Αντρέ, που ανήλθε στο άλμα εις ύψος και συμμετείχε σε δύο πολέμους. Ο Αντρέ τραυματίστηκε σε αεροπορική αποστολή κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θυσιάστηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η συγκλονιστική ιστορία του Λούι Ζαμπερίνι είναι ενδεικτική της ανδρείας και της επιβίωσης. Αν και δεν είδε την επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, των 5.000 μέτρων, η ζωή του άλλαξε ριζικά όταν εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Μετά από μια αεροπορική καταστροφή, ο Ζαμπερίνι και οι άλλοι επιζώντες βρέθηκαν σε κατάσταση επιβίωσης στον ωκεανό, όπου πάλεψαν με καρχαρίες και την πείνα. Μετά από 47 ημέρες αιχμαλωτίστηκαν, και ο Ζαμπερίνι υπέστη βασανιστήρια στο στρατόπεδο κρατουμένων κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο, η ζωή του συνέχισε να εμπνέει, καθώς βρήκε τη δύναμη να συγχωρήσει τους βασανιστές του και να κοιτάξει μπροστά.
Πηγή: kathimerini.gr