Παρά την πρόοδο αυτή, ήρθαν στο φως 302 περιπτώσεις διακρίσεων και βίας κατά των LGBT ατόμων στην Καταλονία το ίδιο έτος, με σημαντικό ποσοστό αυτών να πλήττει τα τρανς άτομα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια ομάδα τρανς ανδρών, εμπνευσμένη από τη μεγάλη τους αγάπη για το ποδόσφαιρο, ξεκίνησε να σχεδιάζει την ίδρυση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας αποκλειστικά για τρανς αθλητές, η οποία θα συμμετείχε σε πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της Καταλανικής Ομοσπονδίας.
Μετά από τρία χρόνια προσπαθειών, αυτή η ομάδα, που ονομάστηκε «Phoenix FC», κατάφερε να κάνει το ντεμπούτο της στην πέμπτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος, γινόμενη έτσι η πρώτη ομάδα της Ευρώπης με επίσημο χαρακτήρα, που απαρτίζεται εξολοκλήρου από τρανς άνδρες. Αυτοί οι παίκτες, γεννημένοι γυναίκες αλλά αναγνωριζόμενοι ως άνδρες, είχαν αγωνιστεί εκτενώς για να κερδίσουν το δικαίωμα να παίζουν μαζί με άλλους άνδρες.
Το πρώτο παιχνίδι της ομάδας, το οποίο διεξήχθη στις 21 Σεπτεμβρίου, έληξε με ήττα 19-0. Ωστόσο, για τους παίκτες και τους υποστηρικτές τους, το πιο σημαντικό ήταν ότι πλέον οι τρανς άνδρες είχαν την ευκαιρία να παίζουν το αγαπημένο τους άθλημα επί ίσοις όροις. Ο ιδρυτής της ομάδας, Ούγκο Μαρτίνεθ, έχει βιώσει προσωπικές δυσκολίες στη μετάβασή του, καθώς πριν από αυτήν έπαιζε σε μια γυναικεία ομάδα και αντιμετώπισε αντιξοότητες όταν επιχείρησε να ενταχθεί σε ανδρική ομάδα. Η εμπειρία του τον οδήγησε στην αναζήτηση ενός ασφαλούς χώρου για τρανς αθλητές.
Ο αρχηγός της ομάδας, Λούκε Ιμπάνεθ, ανέφερε ότι η Phoenix δεν είναι απλώς μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου οι παίκτες μπορούν να εκφράζουν την ταυτότητά τους ελεύθερα και να συμμετέχουν σε αυτό που αγαπούν. Η ομάδα και η ίδρυσή της είχαν ήδη σημαντικό αντίκτυπο στην Ισπανία και πέρα από τον αθλητισμό, ενισχύοντας τη συζήτηση γύρω από την ένταξη των τρανς αθλητών.
Η Phoenix FC είναι ένα φάρος ελπίδας για την κοινότητα των τρανς ατόμων και πρόκειται να εμπνεύσει άλλες χώρες και περιοχές να δημιουργήσουν παρόμοιες ομάδες, επιτρέποντας στους τρανς αθλητές να συμμετέχουν χωρίς το φόβο αποκλεισμού ή βίας.
Πηγή: kathimerini.gr