Η Νέα Πραγματικότητα του Βραζιλιάνικου Ποδοσφαίρου με Ευρωπαϊκές Επενδύσεις

Η κατάσταση στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Κάτι που πριν από 2-3 χρόνια φάνταζε αδιανόητο, σήμερα συμβαίνει με αυξανόμενη συχνότητα: παίκτες από ευρωπαϊκές ομάδες επιλέγουν να μεταγραφούν σε βραζιλιάνικα κλαμπ με υψηλά συμβόλαια. Η πλειονότητα αυτών αφορούσε τις εξαγωγές παικτών, αλλά πλέον υπάρχει μια αμφίδρομη ροή. Η Γκρέμιο, για παράδειγμα, έχει ενσωματώσει ξένους παίκτες στο ρόστερ της, ένα φαινόμενο που δείχνει ότι οι βραζιλιάνικες ομάδες είναι έτοιμες να ανοίξουν τις πύλες τους και σε ευρωπαίους ποδοσφαιριστές.

Ο Μέμφις Ντεπάι είναι προς το παρόν ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες που μετακόμισαν στη Βραζιλία. Αν και κάποιοι θεωρούν ότι βρέθηκε σε “χαμηλότερη” αγορά, οι αμοιβές του είναι εντυπωσιακές, αγγίζοντας περίπου 115 χιλ. ευρώ την εβδομάδα. Αυτές οι υψηλές απολαβές αντικατοπτρίζουν την πρόθεση των βραζιλιάνικων ομάδων να επενδύσουν και να αποκτήσουν ταλαντούχους ποδοσφαιριστές από την Ευρώπη.

Η πλατφόρμα του Campeonato Brasileiro έχει γίνει ελκυστική και για πολλές άλλες περιπτώσεις. Πρώην παίκτες ευρωπαϊκών ομάδων, όπως ο Μάρτιν Μπρέιθγουέιτ και ο Μαξίμ Ντομίγκεζ, έχουν λάβει αξιόλογες προσφορές. Η αύξηση του αριθμού των ξένων παικτών που μπορούν να συμμετέχουν στα βραζιλιάνικα πρωταθλήματα από πέντε σε επτά το 2023, και στη συνέχεια σε εννέα το 2024, είναι μια ακόμη ένδειξη της στροφής που έχει πάρει το βραζιάνικο ποδόσφαιρο.

Ο Ροντρίγκο Καπέλο, ειδικός στα οικονομικά του ποδοσφαίρου, αναφέρει ότι η τρέχουσα εκρηκτική κατάσταση είναι περισσότερο μόδα παρά στρατηγικός σχεδιασμός. Πάντως, η πρόθεση των μπουλντόγκ για επενδύσεις δεν είναι πάντα συνυφασμένη με την οικονομική βιωσιμότητα. Παντού υπάρχουν ομάδες, όπως η Κορίνθιανς, που έχουν σοβαρά χρέη και η βιωσιμότητά τους αμφισβητείται.

Αναγνωρίζοντας τις κινήσεις αυτές, ο ιδιοκτήτης της Μποταφόγκο, Τζον Τέξτορ, ισχυρίζεται ότι οι σημαντικές επενδύσεις θα φέρουν κέρδη στην ομάδα του, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις του Καπέλο. Εν μέσω όμως όλων αυτών, η αβεβαιότητα συνεχίζει να πλανάται στους σχετικά φρέσκους μεταγραφικούς δρόμους της Βραζιλίας.

Πηγή: kathimerini.gr