Η οικονομική κατάσταση στη Γάζα έχει πληγεί σοβαρά από τον πόλεμο, με το ΑΕΠ στον παλαιστινιακό θύλακο να έχει μειωθεί κατά 86% τον Ιανουάριο. Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σχετικά σταθερές, κυμαινόμενες μεταξύ 70 και 80 δολαρίων το βαρέλι, γεγονός που πιθανόν να περιορίσει τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις της σύρραξης.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ως κορυφαίος παράγοντας στον ΟΠΕΚ, παίζει κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο της πετρελαϊκής παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία έχει πρόσφατα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, αντλώντας κατά μέσο όρο 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πολύ κάτω από τη μέγιστη δυναμικότητά της των 12 εκατομμυρίων βαρελιών. Αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στη στήριξη των τιμών.
Ωστόσο, εάν η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου συνεχίσει να αδυνατεί λόγω οικονομικών προκλήσεων στην Κίνα και της αυξανόμενης παραγωγής σε χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Βραζιλία και η Γουιάνα, η υπομονή του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπορεί να τελειώσει. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να επανεξετάσει την πολιτική της και να αυξήσει την παραγωγή, οδηγώντας έτσι τον ΟΠΕΚ σε πιθανές αλλαγές στις περικοπές παραγωγής.
Μια τέτοια κίνηση της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου και να επηρεάσει τις τιμές διεθνώς, επιφέροντας θετικές αντιδράσεις από πολιτικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες που επιδιώκουν πιο προσιτές τιμές καυσίμων.
Πηγή: kathimerini.gr