Η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025 έως τα μισά Οκτωβρίου και να υποβάλει στην Κομισιόν το σχέδιο για μείωση του δημοσίου χρέους πριν το τέλος του μήνα. Παράλληλα, το χρέος της Γαλλίας έχει εκτοξευθεί στα 3 τρισ. ευρώ, ή πάνω από το 110% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά από αυτά της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Η δημοσιονομική πειθαρχία, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα, έχει «αποσυνδέσει» το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από αυτό της Ιταλίας, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να είναι φθηνότερες τα τελευταία χρόνια. Τα ισχυρά δημοσιονομικά αποτελέσματα της Πορτογαλίας έχουν επίσης οδηγήσει τα spreads των ομολόγων της να συγκλίνουν με αυτά του Βελγίου. Αντίθετα, οι αδύναμες δημοσιονομικές προοπτικές και η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία έχουν προκαλέσει πιέσεις στις αγορές, με τα ισπανικά ομόλογα να ισοφαρίζουν πρόσφατα τα γαλλικά.
Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε ότι είναι επείγον να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του ελλείμματος και του χρέους, καθώς οι αγορές στέλνουν προειδοποιήσεις για τους κινδύνους. Ο νέος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, πρέπει να εξοικονομήσει 110 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, με πολλές περικοπές κρατικών δαπανών.
Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει αυξήσεις φόρων σε πλούσιες επιχειρήσεις και νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επιδεινωμένο έλλειμμα και να καθησυχαστούν οι επενδυτές. Ο ΟΟΣΑ έχει προειδοποιήσει για την αύξηση του χρέους και καλεί τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τα έσοδα και να περιορίσουν τις δαπάνες. Η Γαλλία δεν μπορεί ρεαλιστικά να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο όριο του 3% της Ε.Ε. εντός τριών χρόνων, αλλά θεωρείται εφικτό σε πέντε, εφόσον ακολουθηθεί η σωστή πορεία δράσης.
Πηγή: kathimerini.gr