Η απίθανη διαδρομή ενός σέρφερ που έγινε δισεκατομμυριούχος στον τομέα της βιοτεχνολογίας

Ένας σέρφερ, ο 80χρονος Μπομπ Ντάνγκαν, χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο, έχει διαγράψει μια πορεία που ξεκίνησε από την ψήσιμο μπισκότων και σήμερα τον έχει οδηγήσει στο να αναπτύσσει ρομπότ και να διαχειρίζεται δισεκατομμύρια στον κλάδο της βιοτεχνολογίας. Είναι συν-διευθύνων σύμβουλος της Summit Therapeutics, μια εταιρεία που αναπτύσσει φάρμακα κατά του καρκίνου. Φέτος, η περιουσία του τριπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 15,9 δισ. δολάρια, κατατάσσοντάς τον στην 129η θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Η ραγδαία αύξηση της περιουσίας του οφείλεται στις 550 εκατ. μετοχές της Summit που κατέχει, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 75% της εταιρείας. Η μετοχή της σκαρφάλωσε πάνω από 1.100% τους τελευταίους 12 μήνες, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ξεπερνά τα 16 δισ. δολάρια. Συγκεκριμένα, η μετοχή εκτοξεύθηκε από τα 12 δολάρια στις 6 Σεπτεμβρίου στο ιστορικό υψηλό των 32 δολαρίων στις 13 Σεπτεμβρίου, αν και από τότε έχει πέσει στα 23 δολάρια, όπως αναφέρει το Business Insider. Αυτή η άνοδος οφείλεται στην ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών ενός από τα φάρμακα της εταιρείας, του Ivonescimab, το οποίο παρουσίασε καλύτερα αποτελέσματα από το γνωστό φάρμακο της Merck, Keytruda, σε ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ντάνγκαν αποτελεί μια εξαίρεση στη βιομηχανία της βιοτεχνολογίας, όπου οι περισσότεροι διευθυντές έχουν εξειδικευμένες σπουδές. Σπούδασε στο University of California Santa Barbara, αλλά ουδέποτε επιδίωξε να αποκτήσει πτυχίο, καθώς από μικρός απέδιδε προτεραιότητα στο να κερδίσει χρήματα. Το 1976, μαζί με τον γαμπρό του, ίδρυσε έναν φούρνο ονόματι Cookie Muncher’s Paradise, που εξελίχθηκε σε μια αλυσίδα πολυτελών καταστημάτων με 16 τοποθεσίες, πριν πουληθεί το 1987 για 6 εκατ. δολάρια.

Το 1990, ο Ντάνγκαν ανέλαβε τη θέση του CEO και προεδρεύοντα της Computer Motion, μιας εταιρείας χειρουργικών ρομπότ. Το 2003, η Intuitive Surgical την εξαγόρασε για 67 εκατ. δολάρια σε μετοχές, και ο Ντάνγκαν, αργότερα, πούλησε αυτές τις μετοχές κερδίζοντας 150 εκατ. δολάρια. Η κίνηση αυτή, όμως, ταυτίστηκε με έναν προσωπικό θλίψη, καθώς ο death του γιου του από καρκίνο του εγκεφάλου τον οδήγησε το 2004 να αποκτήσει μερίδιο στην Pharmacyclics, μια εταιρεία φαρμάκων κατά του καρκίνου. Όταν η AbbVie εξαγόρασε την Pharmacyclics το 2015 αντί 21 δισ. δολαρίων, ο Ντάνγκαν αποκόμισε πάνω από 3 δισ. δολάρια. Το 2019, εντάχθηκε στο Δ.Σ. της Summit Therapeutics και ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε την ηγεσία της, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του στη δημιουργία φαρμάκων για τον καρκίνο.

Πηγή: kathimerini.gr