Η Ενεργειακή Δίψα των Γιγάντων της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι Επιπτώσεις στη Πράσινη Ενέργεια

Οι γίγαντες της τεχνητής νοημοσύνης έχουν αρχίσει να επενδύουν μαζικά στην πράσινη ενέργεια, εξαιτίας των αυξανόμενων ενεργειακών τους αναγκών. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft, η Alphabet και η Meta υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2017 και 2021, και σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι συνολικές ετήσιες ανάγκες ενέργειας των παγκόσμιων κέντρων δεδομένων αναμένεται να φτάσουν τις 1.000 τεραβατώρες μέχρι το 2026. Αυτό το επίπεδο κατανάλωσης είναι ισοδύναμο με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας.

Οι γίγαντες της τεχνολογίας αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στο δίκτυο ή σε μικρές, ad hoc συμφωνίες με παραδοσιακές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Η Microsoft πορεύεται δυναμικά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα υπογράφοντας σημαντικές συμφωνίες για την προμήθεια ενέργειας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία-πλαίσιο των 10,5 GW με την καναδική Brookfield Asset Management που υπογράφηκε τον Μάιο.

Ορισμένες εταιρείες αρχίζουν επίσης να επενδύουν απευθείας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Microsoft, για παράδειγμα, συνεργάστηκε πρόσφατα με την BlackRock και την MGX που υποστηρίζεται από τη Mubadala, για τη δημιουργία ενός ταμείου 30 δισ. δολαρίων που θα επενδύσει σε πράσινη ενέργεια. Επίσης, η Alphabet έχει ξεκινήσει επενδύσεις στην κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ταϊβάν.

Ωστόσο, η πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση έρχεται με τον κίνδυνο. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών, όπως ο Σάτια Ναντέλα της Microsoft, είναι επιφυλακτικοί να επενδύσουν περισσότερα, έστω κι αν η εταιρεία τους αξίζει τρία τρισεκατομμύρια δολάρια. Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποφέρει τεράστια έσοδα, αλλά οι μέτοχοι θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή καθώς οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συνέπειες.

Κλείνοντας, είναι προφανές ότι η Big Tech θα πρέπει να αναλάβει τον οικονομικό κίνδυνο που σχετίζεται με την κάλυψη αυτών των ενεργειακών αναγκών, αναζητώντας παράλληλα τις καλύτερες στρατηγικές για να μην καταστεί ευάλωτη σε περίπτωση που οι εξελίξεις δεν είναι favorable.

Πηγή: kathimerini.gr