Η Ευρώπη στην Εποχή της Ενεργειακής Αλλαγής: Προτάσεις και Προκλήσεις μετά την Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία

Από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, οι αλλαγές στην Ευρώπη είναι θεαματικές, ειδικά στον τομέα των υδρογονανθράκων και της ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία. Το 2021, περίπου το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου προερχόταν από τη Ρωσία, ωστόσο μέχρι το 2023 αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 8%. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, η μεγαλύτερη πλειοψηφία της Ευρώπης έχει καταφέρει να προχωρήσει χωρίς ρωσικό αέριο.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, παραμένουν εξαρτημένες από τη ρωσική ενέργεια, ενώ άλλες έχουν πετύχει να μειώσουν τη στήριξή τους. Οι συγκεκριμένες χώρες δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν εύκολα σε αλλαγές, κυρίως λόγω γεωγραφικών περιορισμών που καθιστούν δύσκολη την εισαγωγή μη ρωσικού LNG.

Αυτές οι χώρες τώρα βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς η συμφωνία προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία πλησιάζει στην εκπνοή της στα τέλη του 2024. Η διαδρομή Urengoy–Pomary–Uzhhorod, αν και όχι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνολική Ευρώπη, έχει κρίσιμη σημασία για τους εν λόγω προμηθευτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αυστρία και η Σλοβακία έχουν βρει νέες πηγές προσπαθώντας να συνάψουν συμφωνίες με χώρες όπως η Τουρκία, ενώ η Ουγγαρία εξετάζει την πιθανότητα να παρατείνει την εξάρτησή της μέσω της Σερβίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εκκρεμεί η πιθανότητα ο αγωγός που περνά από την Ουκρανία να συνεχίσει τη λειτουργία του. Το Κίεβο έχει αποκλείσει τη διαπραγμάτευση ανανέωσης της συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά η Ουκρανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν για νέες προμήθειες φυσικού αερίου.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Αζερμπαϊτζάν να καλύψει τα κενά που αφήνει η Ρωσία ή αν θα λειτουργήσει απλώς ως μεσάζων, παρέχοντας ρωσικό αέριο με διαφορετική σήμανση. Πηγή: kathimerini.gr