Η σημασία της ισότητας των φύλων στην πράσινη μετάβαση και η ανάγκη εκπαίδευσης των γυναικών σε STEM

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε πράσινες θέσεις εργασίας έχει σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι χώρες που διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων με εκπαίδευση σε επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά (STEM) και ισχυρότερες πολιτικές για την ισότητα φύλων καταγράφουν συχνά πιο απότομες μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και βελτιωμένες πολιτικές για το κλίμα.

Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι γυναίκες, αν και παραδοσιακά υπολείπονται σε αυτούς τους τομείς, κινδυνεύουν να χάσουν ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της μετάβασης σε καθαρότερη ενέργεια. Μόλις το 6% των γυναικών σε προηγμένες οικονομίες κατέχουν πράσινες θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με πάνω από το 20% των ανδρών. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο επιδεινωμένη στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Το σχέδιο κλεισίματος της «φυλετικής ψαλίδας» στις επιστήμες και τις τεχνολογίες μπορεί να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση με πιο περιεκτικό τρόπο. Οι άνδρες κατέχουν περίπου το 70% των θέσεων που παράγουν ρύπους, κάτι που θα μπορούσε να τους αναγκάσει να αντισταθούν σε αλλαγές που οδηγούν σε καθαρότερη ενέργεια. Ωστόσο, η έλλειψη εκπροσώπησης των γυναικών σε θέματα STEM αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάληψη πράσινων θέσεων εργασίας, παρόλο που έχουν σημειωθεί κάποια πρόοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι πράσινες θέσεις εργασίας προσφέρουν μεγαλύτερες αποδοχές σε σχέση με άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, ακόμα και μετά την εκτίμηση του επιπέδου εκπαίδευσης και εμπειρίας των εργαζομένων. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ενθαρρύνουν την εκπαίδευση των γυναικών και να διασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες για πρόσβαση σε πράσινες θέσεις εργασίας.

Πηγή: kathimerini.gr