Μεγάλο πακέτο στήριξης από την Κίνα για την τόνωση της οικονομίας και την αγορά στέγης

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε χθες ένα εκτενές πακέτο μέτρων στήριξης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από την έναρξη της πανδημίας. Στόχος είναι να διευκολύνει τον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών, προσπαθώντας να αναστρέψει την κρίση στην αγορά ακινήτων και να τροφοδοτήσει την οικονομία, η οποία έχει εισέλθει σε αποπληθωριστική τροχιά τα τελευταία χρόνια. Παρά τις παραπάνω κινήσεις, οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα των μέτρων να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα της κινεζικής οικονομίας, καθώς ο προβληματισμός για την περαιτέρω ανάπτυξη παραμένει.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια από 1,7% σε 1,5%, αλλά και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Επιπλέον, για πρώτη φορά επιτρέπει στις τράπεζες να πωλούν μεγαλύτερα τμήματα του ενεργητικού τους, διατηρώντας παράλληλα χαμηλότερο αποθεματικό, το οποίο μειώνεται κατά μισή εκατοστιαία μονάδα. Αυτή η χαλάρωση εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει περίπου 140 δισ. δολάρια για δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ωστόσο, οι φοβίες παραμένουν σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων, καθώς μελέτες δείχνουν ότι ελάχιστες επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να αναλάβουν νέα δάνεια, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας σε σχέση με τις πωλήσεις. Ο Τζούλιαν Εβανς-Πριτσάρ, αναλυτής της Capital Economics, αναγνωρίζει τη σημασία των νέων μέτρων, όμως τονίζει ότι από μόνα τους δεν επαρκούν για να προωθήσουν μία σταθερή ανάπτυξη.

Η κρίση στην αγορά ακινήτων που έχει ξεκινήσει από το 2021 έχει πλήξει δραματικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την οικονομία στο σύνολό της, καθώς το 70% των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών έχουν επενδυθεί σε ακίνητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα ετών.

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε ταχεία έκδοση ομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, αν και οι αναλυτές τονίζουν ότι αυτή η στρατηγική ίσως να μην είναι επαρκής. Οι οικονομικοί αναλυτές της Gavekal Dragonomics σημειώνουν ότι οι πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί να αναλαμβάνουν χρέη εφόσον υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τα μελλοντικά τους εισοδήματα.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Κίνας προσπαθεί να ενισχύσει τις χρηματιστηριακές αγορές με νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος ανταλλαγής κεφαλαίων 500 δισ. γουάν (περίπου 70 δισ. δολάρια) που στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για επενδυτικές και χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς και ενός ταμείου 300 δισ. γουάν (42 δισ. δολάρια) για φθηνά δάνεια προς τις εμπορικές τράπεζες.

Εκείνο που παραμένει αβέβαιο είναι αν οι κινήσεις αυτές θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες μιας οικονομίας που συνεχώς εξελίσσεται και αντιμετωπίζει προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα.
Πηγή: kathimerini.gr