Στους προβληματισμούς που ανακύπτουν, το Reuters κάνει λόγο για στελέχη της ΕΚΤ που ζητούν να αποφευχθεί κάθε αναφορά σε «περιοριστική» νομισματική πολιτική προκειμένου να μην διακινδυνευθεί η οικονομία. Πλέον, φαίνεται ότι η έμφαση έχει μετατοπιστεί από τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού στην ανησυχία του αποπληθωρισμού.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, σημείωσε ότι η καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς ο κίνδυνος να είναι πολύ αργά για περαιτέρω μειώσεις μπορεί να είναι πιο σοβαρός από το να ενεργήσουν βεβιασμένα. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού ενισχύει τη ζήτηση για τερματισμό της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και επιστροφή σε πιο ουδέτερα επίπεδα επιτοκίων.
Ένας άλλος παράγοντας, ο Μάριο Σεντένο, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ανέδειξε την προοπτική μεγαλύτερου κινδύνου για πληθωρισμό κάτω του στόχου, παρόλο που ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει την πορεία της προς το ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων, που κυμαίνεται γύρω από το 2%. Ο Ολι Ρεν, από την πλευρά του, εξέφρασε την ανησυχία του για την πλήρη υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και τόνισε την ανάγκη για διαρκή παρακολούθηση των οικονομικών δεικτών.
Πηγή: kathimerini.gr