Ελληνική Νομική Σχολή Κατακτά τις Διεθνείς Διακρίσεις στο Δίκαιο του Διαστήματος

Πώς εξασφαλίζεται η προστασία του «σκοτεινού και ήσυχου» ουρανού και η ελευθερία της επιστημονικής έρευνας στο Διάστημα; Αν σας ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα, η ελληνική ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών μπορεί να σας προσφέρει απαντήσεις. Η ομάδα έχει κερδίσει διακρίσεις στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό εικονικής δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition», κατακτώντας την πρωτοκαθεδρία για πέμπτη φορά σε έξι συμμετοχές.

Θεωρούνται περιφερειακοί πρωταθλητές στην Ευρώπη, εκπροσωπώντας την ήπειρο στην παγκόσμια διοργάνωση, όπου κατέλαβαν τη δεύτερη θέση. Επιπλέον, κέρδισαν τα βραβεία για τα καλύτερα γραπτά υπομνήματα και το βραβείο για την καλύτερη αγορήτρια, που απονεμήθηκε στη Χρυσή Βορλόου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που όλες οι διακρίσεις δόθηκαν σε μια μόνο ομάδα. Στους παγκόσμιους τελικούς που πραγματοποιήθηκαν στο Μιλάνο, η ελληνική ομάδα ήρθε δεύτερη, με την ομάδα του Singapore Management University να κατακτά την πρώτη θέση.

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Αθηνών, Γεώργιος Κυριακόπουλος, κάλεσε τις προκλήσεις που θα επιφέρει η αυξανόμενη ασχολία του ιδιωτικού τομέα με το Διάστημα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Δικαίου του Διαστήματος. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν πάνω από 70 πανεπιστήμια διεθνώς, και τα αποτελέσματα της ελληνικής ομάδας αναδεικνύουν την αξία και την αφοσίωσή τους στην ακαδημαϊκή έρευνα.

Η Χρυσή Βορλόου, τριτοετής φοιτήτρια, τόνισε την έλξη της προς το Δίκαιο του Διαστήματος και την εμπειρία που απέκτησε από τη συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς εικονικής δίκης. Ο συνάδελφός της Ευάγγελος Γαζής, τεταρτοετής φοιτητής, και η Ρεγγίνα Κουρτίδη, τριτοετής, ολοκλήρωσαν την ομάδα με την καθοδήγηση του καθηγητή Κυριακόπουλου, του ασκούμενου δικηγόρου Γιώργου Χατζηχαραλάμπους και της φοιτήτριας Βέρας Παλιαλέξη.

Η ανάπτυξη του Δικαίου του Διαστήματος χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60, κατά την περίοδο του διαστημικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, με χιλιάδες δορυφόρους να περιστρέφονται γύρω από τη Γη και να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες. Η επιτυχία της ομάδας αποδεικνύει την υψηλή ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρει η Νομική Σχολή Αθηνών στους φοιτητές της και αντανακλά τον υψηλό ακαδημαϊκό τους επίπεδο σε σύγκριση με άλλα ιδρύματα παγκοσμίως.

Πηγή: kathimerini.gr