Από την 1η Ιανουαρίου 2028, προτείνεται να διατηρηθεί η σχέση μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με την αυτόματη αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου βάσει συγκεκριμένων δεικτών. Αυτοί οι δείκτες θα περιλαμβάνουν το ετήσιο ποσοστό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή καθώς και τη μεταβολή της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών.
Η επιτροπή τονίζει την ανάγκη για την ανάλυση του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας της οικονομίας για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού, υπογραμμίζοντας ότι οι αναπροσαρμογές δεν θα γίνονται αν οι συνθήκες της οικονομίας δεν το επιτρέπουν. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται να μειώνεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός.
Προτείνεται η ίδρυση επιστημονικής επιτροπής για να παρέχει συμβουλές και γνώμες σχετικά με τον κατώτατο μισθό. Οι επιτροπές αυτές θα είναι υπεύθυνες για τη διαβούλευση σχετικά με θέματα όπως το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού, ο συντελεστής αναπροσαρμογής και η συλλογή δεδομένων που θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με την επιτροπή, το νέο σύστημα αναμένεται να είναι απλό και διαφανές, προστατεύοντας την αγοραστική δύναμη και μειώνοντας την αβεβαιότητα για εργαζομένους και εργοδότες. Αυτό, με τη σειρά του, θα υποστηρίξει τον οικογενειακό προγραμματισμό και τις επενδύσεις στην οικονομία.
Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας.
Πηγή: kathimerini.gr