Η Ελλάδα, μέσω του υπουργού κ. Σκυλακάκη, θέτει ως προϋπόθεση για τη στήριξή της στο έργο, τη δέσμευση του επενδυτή ότι το 75% της ενέργειας που θα μεταφέρεται μέσω του καλωδίου θα προέρχεται από αιολικά πάρκα. Αυτός ο όρος είναι κρίσιμης σημασίας για το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγή φωτοβολταϊκών καθιστά επικίνδυνη την εισαγωγή επιπλέον ενέργειας τις ίδιες ώρες.
Με στόχο την υποστήριξη του έργου, οι δύο κυβερνήσεις θα επιχειρήσουν να το συμπεριλάβουν στον επόμενο ενοποιημένο κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI/PMI). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του αιγυπτιακού διαχειριστή θα διεξαχθούν στη βάση ισόποσης μετοχικής συμμετοχής και της εταιρίας Elica του ομίλου Κοπελούζου, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Σκυλακάκης συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Υδάτινων Πόρων και Άρδευσης της Αιγύπτου, δρ Χανί Σεουλάν, και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Καρίμ Μπαντάουι. Με τον πρώτο συμφώνησαν να καταρτίσουν μνημόνιο κατανόησης για κοινές στρατηγικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και με τον δεύτερο για την ανάπτυξη υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS). Οι δύο χώρες θα υποβάλουν κοινό αίτημα στην Κομισιόν για αλλαγές στον κανονισμό που θα επιτρέπουν την εξαγωγή και αποθήκευση CO2 από την Ελλάδα στην Αίγυπτο.
Πηγή: kathimerini.gr