Ευκαιρίες Επιστροφής Δανείων στην Οικονομία και Ανάπτυξη της Πιστωτικής Αγοράς

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, τα δάνεια που κατέχονται σήμερα από funds και θα μπορούσαν να επιστρέψουν σταδιακά στην αγορά τα επόμενα χρόνια, ανέρχονται σε 40 δισ. ευρώ. Αυτά τα δάνεια μπορεί να επανέλθουν είτε ως θεραπευμένα δάνεια στις τράπεζες είτε ως μηχανισμός για νέες χρηματοδοτήσεις, συμβάλλοντας στην πιστωτική επέκταση. Ουσιαστικά, αναφερόμαστε σε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς των κόκκινων δανείων που έχει αποδεσμευτεί από τις τράπεζες μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων τα τελευταία χρόνια, διευκολύνοντας το τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από τα βάρη που προκάλεσε η κρίση.

Κατά την τελευταία ενημέρωση της δημόσιας πρότασης της τράπεζας για τη διάθεση του 10%, αναφέρεται ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί από το 2015. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν από τα 104,6 δισ. ευρώ το 2015 στα 5,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024, με τον αντίστοιχο δείκτη να φτάνει πλέον το 3,6%, σε σύγκριση με το υψηλό 51% που καταγράφηκε το Δεκέμβριο του 2015.

Η Εθνική Τράπεζα βλέπει την ευκαιρία αυτή ως μία σημαντική εκτίμηση για νέες πιστώσεις. Δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers ή η εγγύηση που φέρουν αυτά τα δάνεια, όπως τα ακίνητα, αναμένονται να επανέλθουν στην αγορά. Αυτή η επιστροφή μπορεί να συμβεί είτε μέσω απευθείας αναδιαρθρώσεων των δανείων στις τράπεζες, είτε μέσω χρηματοδότησης των εταιρειών που αποκτούν ακίνητα σε πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με επενδυτές που έχουν αγοράσει τα δάνεια αυτά, περίπου 15 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να επαναστατούν στις τράπεζες ως ρυθμισμένα (reperforming) τα επόμενα 2-3 χρόνια. Οι εκτιμήσεις αυτές παρουσιαστήκαν σε συνέδριο στην Αθήνα, τονίζοντας ότι περίπου 20%-30% των τιτλοποιημένων δανείων μπορεί να επανέλθει είτε ως εξυπηρετούμενα είτε ως ρυθμισμένα, συμβάλλοντας έτσι στην επίλυση ζητημάτων εισπράξεων αλλά και κοινωνικών προβλημάτων.

Ο SSM δεν έχει δώσει ακόμη την έγκρισή του για παρόμοιες συναλλαγές, περιμένοντας από τις τράπεζες να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να φτάσουν στον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 1,9%. Μια πρόσφατη μελέτη της Octane υπογραμμίζει ότι τα ρυθμισμένα δάνεια προσφέρουν νέες πηγές εσόδων για τις τράπεζες από τόκους, που συμβάλλουν θετικά στα κέρδη τους. Η επαναγορά τους μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία στις τράπεζες να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με δανειολήπτες που έχουν αναδιαρθρώσει επιτυχώς τα χρέη τους, ανοίγοντας δρόμους για άλλες τραπεζικές υπηρεσίες.

Εν κατακλείδι, με δεδομένο ότι η απόδοση των εισπράξεων του προγράμματος «Ηρακλής» είναι κατώτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, η πώληση ορισμένων χαρτοφυλακίων θα μπορούσε να βοηθήσει τις εταιρείες διαχείρισης (servicers) να εκπληρώσουν τους στόχους στους οποίους έχουν δεσμευτεί.

Πηγή: kathimerini.gr