«Αναζητώντας την Αλήθεια στη Μέση Ανατολή στο Athens Democracy Forum»

Ο φετινός Athens Democracy Forum, το διεθνές συνέδριο που διεξάγεται κάθε Σεπτέμβριο στην Αθήνα, έχει ως τίτλο «Μια Στιγμή Αλήθειας». Σε ένα πάνελ με διακεκριμένους ομιλητές, που έλαβε χώρα μία μέρα μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναδείχνοντας την ένταση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Ο Στίβεν Ερλάνγκερ, βετεράνος δημοσιογράφος των New York Times, ξεκίνησε τη συζήτηση επισημαίνοντας την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί, σχολιάζοντας πως η μοίρα της περιοχής εξαρτάται από εξτρεμιστές. Η Νόμι Μπαρ-Γιακόβ, νομικός, υπογράμμισε την ανάγκη αναγνώρισης του δικαιώματος των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, τονίζοντας ότι η μη εκπλήρωση αυτού του δικαιώματος μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους κύκλους πολέμου.

Ο Ρότζερ Κόεν, άλλος ένας βετεράνος δημοσιογράφος, υποστήριξε ότι η καταστροφή είναι ήδη μια σκληρή πραγματικότητα. Αμφισβήτησε την προσδοκία της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι δεν είχαν πραγματοποιηθεί και ότι τα γεγονότα κλιμακώνονται από χώρα σε χώρα στην περιοχή. Αναγνώρισε τις ιστορικές διεκδικήσεις τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων και σημείωσε ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή των δύο κρατών.

Ο Αχμέντ Σιχάμπ-Ελντίν, Αμερικανοκαναδός δημοσιογράφος και ηθοποιός με παλαιστινιακή καταγωγή, συμπλήρωσε την τοποθέτηση, επισημαίνοντας ότι η αντίσταση θα συνεχίζεται όσο τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων αγνοούνται. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να υπάρξει ως δημοκρατία όσο είναι εθνοκρατία και ότι η ζωή των ανθρώπων πρέπει να προστατεύεται με αξιότητα.

Η Μαμπέλ Λου Μιάο, Γενική Γραμματέας του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση, τόνισε ότι η Κίνα επιθυμεί μία ειρηνική Μέση Ανατολή λόγω των εμπορικών της σχέσεων με τις χώρες της περιοχής.

Η κ. Μπαρ-Γιακόβ επανέλαβε ότι ούτε η τωρινή κυβέρνηση του Ισραήλ ούτε η κυβέρνησης της Παλαιστίνης φαίνεται να είναι ικανές να επιφέρουν την ειρήνη. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η συνεχής ανασφάλεια και τα βαθιά τραύματα και για τις δύο πλευρές.

Ο Κόεν επισήμανε ότι οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν να προχωρήσουν προς το μέλλον, χωρίς να παραμένουν προσκολλημένοι στις πληγές του παρελθόντος. Ωστόσο, η επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας φαίνεται ακόμα μακριά.

Πηγή: kathimerini.gr