Αν και η μουσουλμανική κοινότητα είναι κυρίως σουνιτική, παραδοσιακά είχε καλές σχέσεις με τους φιλελεύθερους σιίτες Μπεκτασί, κάτι που πλέον τίθεται σε αμφισβήτηση. Αναμένονται και αντίστοιχες αντιδράσεις από την Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες θρησκευτικές ομάδες, καθώς η κατάσταση αυτή απειλεί τη διαθρησκευτική ειρήνη που διατηρείται μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, στους κόλπους των Μπεκτασί είναι πιθανό να δημιουργούνται εντάσεις, καθώς η ομάδα που υποστηρίζει τον Ερντογάν καταδικάζει την προοπτική ίδρυσης του κράτους, ενώ άλλοι υποδέχονται την ιδέα με επιφυλάξεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ράμα δεν έχει κρύψει την πρόθεση του να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτή της ιδέας, αναθέτοντας ήδη σε νομικούς να εξετάσουν τους τρόπους για να πραγματοποιηθεί. Οι πολιτικοί αναλυτές την εκλαμβάνουν ως μια προσπάθεια του Ράμα να αποσπάσει προσοχή από τα εσωκομματικά προβλήματα και τις κατηγορίες προς το πρόσωπό του για διαφθορά και συγκάλυψη οργανωμένου εγκλήματος, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που πλησιάζουν.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ράμα διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την προώθηση αυτού του σχεδίου, αν και θα πρέπει να ξεπεράσει αντοχές και αντιδράσεις που ανησυχούν για τις συνέπειες ενός τέτοιου κράτους εν κράτει στην Αλβανία. Η κατάσταση παρακολουθείται στενά, καθώς αναμένονται διεθνείς αντιδράσεις σ’ αυτή τη νέα ανάπτυξη που μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις.
Πηγή: kathimerini.gr