Στη συνέχεια, τοποθετούμε τα κομμάτια σε μια φαρδιά κατσαρόλα με κρύο νερό, προσθέτουμε φύλλα δάφνης (ή θυμάρι) και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Μετά από αυτό, τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, στίβοντας τα καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε χτυπημένους κρόκους, σκόρδο, τριμμένο κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης, άνηθο και, αν επιθυμούμε, πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σταδιακά μπίρα, μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός, λείος χυλός. Προσθέτουμε και τον μπακαλιάρο, ανακατεύοντας.
Εν τω μεταξύ, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα μπακαλιάρου με απαλές κινήσεις, ώστε να διατηρήσουμε τον όγκο.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με κουτάλι, παίρνουμε λίγο από το μείγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τους «λουκουμάδες» για 5-6 λεπτά, αναποδογυρίζοντάς τους μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν. Όταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρονται αμέσως, όσο είναι ακόμη καυτοί και αφράτοι.
Πηγή: kathimerini.gr