Για να δημιουργήσουμε τη μπραντάδα μπακαλιάρου, ξεκινούμε με το ξαλμυρισμα του μπακαλιάρου. Ξεπλένουμε το φιλέτο κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρυνθεί το αλάτι και το αφήνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό για 2-3 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά.
Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία του ξελμυρίσματος, καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο από τυχόν κόκαλα και δέρμα, τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τον αλευρώνουμε, τινάζοντας την περίσσεια.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο σε βάθος περίπου 2 εκ. και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα αλευρωμένα κομμάτια μπακαλιάρου σε δόσεις για περίπου 2 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία-δύο φορές, μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
Αφού μετριάσουμε τη φωτιά, στο λάδι που έχει μείνει στο τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να απελευθερώσει το άρωμά του. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας ελαφρώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρωματιστεί.
Συμπληρώνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε και τον αφήνουμε να βράσει. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τοποθετούμε τον τηγανισμένο μπακαλιάρο σε πιατέλα, τον περιχύνουμε με τη σάλτσα και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
Πηγή: kathimerini.gr