Χοιρινή Στραπατσάδα με Πράσα και Λεμόνι

Ζουμερά κομμάτια χοιρινού συνδυάζονται με φρέσκο πράσο, δημιουργώντας ένα πιάτο που αν και απλό, είναι γεμάτο γεύση.

Για να ετοιμάσετε τη χοιρινή πρασοτηγανιά, ξεκινάτε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Σοτάρετε το κρέας με λίγο αλάτι για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μια ξανθιά απόχρωση.

Αφού ρίξετε τα πράσα, μαγειρεύετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους. Σβήνετε με χυμό λεμονιού και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα λιωμένα ντοματάκια και βραστό νερό, που να μισοκαλύπτει τα υλικά. Μειώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να σχεδόν απορροφηθεί το νερό.

Συνεχίζετε προσθέτοντας σιγά-σιγά βραστό νερό, όπως όταν ετοιμάζετε ριζότο, μέχρι τόσο το κρέας όσο και τα πιο σκληρά μέρη των πράσων να μαλακώσουν. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου μια ώρα ή και περισσότερο. Στο τέλος, το φαγητό πρέπει να έχει μια μελωμένη σάλτσα, αρκετή για να βουτήξετε μπουκιές ψωμιού. Ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Υλικά για 6 μερίδες:

  • 1.200 γρ. χοιρινής σπάλας, κομμένη σε κύβους των 3 εκ.
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό πράσα (το λευκό και το μεγαλύτερο τμήμα από το πράσινο μέρος, εκτός από τις σκληρές άκρες), κομμένα σε μέτριες ροδέλες
  • Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι (προαιρετικά παραπάνω)
  • 2 ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πηγή: kathimerini.gr