– 150 γρ. μπισκότα βουτύρου ή βουτήματα ή σόρτμπρεντ
– 1/3 κούπας τριμμένη καρύδα
– 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο (όχι καυτό) + λίγο ακόμη για το σκεύος
– 150 γρ. καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα σε κονσέρβα (διατίθεται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ δίπλα από το ζαχαρούχο γάλα)
– 3 μπανάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
– 200 γρ. ξινόκρεμα ή σμετάνα (ξινόκρεμα sour cream ή crème fraîche είναι διαθέσιμα σε κεσεδάκια στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, ενώ σμετάνα μπορεί να βρεθεί σε παντοπωλεία με ρωσικά και ανατολικοευρωπαϊκά προϊόντα)
– 1 κούπα (200 ml) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
– κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Αρχικά, αλέθουμε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και την τριμμένη καρύδα στον πολυκόφτη μέχρι να δημιουργηθεί ένα λασπώδες μείγμα. Η διαδικασία μπορεί να γίνει με όλα τα υλικά μαζί ή σε δόσεις, ανάλογα με τον όγκο του πολυκόφτη.
Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε ελαφρώς μια ρηχή ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα, πιέζοντάς το με τα χέρια ή με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει ομοιόμορφα τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
Έπειτα, βυθίζουμε την κονσέρβα με το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα σε ένα μπολ με καυτό νερό για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η καραμέλα. Ζυγίζουμε 150 γρ. και τα απλώνουμε πάνω στη βάση που δημιουργήσαμε.
Από πάνω, τοποθετούμε τις φέτες μπανάνας με όμορφο τρόπο. Χτυπάμε στην συνέχεια την ξινόκρεμα μαζί με την κρέμα γάλακτος με μίξερ, μέχρι να δημιουργηθεί πλούσια σαντιγί με σφιχτές κορυφές.
Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από τις μπανάνες και κοσκινίζουμε λίγο κακάο από πάνω. Το μπανόφι μπορεί να σερβιριστεί αμέσως ή να μπει στο ψυγείο για 3-4 ώρες και να σερβιριστεί κρύο.
Πηγή: kathimerini.gr