Φθινοπωρινή Γλυκιά Κολοκυθόπιτα για Απαλές Στιγμές

Ένα υπέροχο φθινοπωρινό γλυκό που συνδυάζει απλά υλικά και είναι ιδανικό για ένα χορταστικό πρωινό ή για να συνοδεύσει το απογευματινό τσάι σας.

Αρχικά, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τρίβουμε την ψίχα της κολοκύθας σε χοντρό τρίφτη και την αναμειγνύουμε σε ένα μπολ με τη ζάχαρη, τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο και τις σταφίδες, χωρίς να τη στύψουμε. Στη συνέχεια, αφήνουμε τη γέμιση σε ένα σουρωτήρι για 30-40 λεπτά, ώστε να στραγγίξει.

Στη συνέχεια, προχωράμε στην παρασκευή του φύλλου. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ, και κάνουμε μία λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, το ελαιόλαδο και το ξίδι, ανακατεύοντας αρχικά και μετά ζυμώνοντας. Όταν η ζύμη απορροφήσει όλα τα υγρά, την ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά και την κόβουμε σε μικρές μπαλίτσες. Αφήνουμε αυτές να ξεκουραστούν σκεπασμένες για 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ. Ανοίγουμε τις μπαλίτσες σε λεπτά φύλλα, σε ομάδες τριών. Αλείφουμε με βούτυρο τα δύο από τα τρία φύλλα και τοποθετούμε το τρίτο από πάνω, χωρίς βούτυρο. Συνεχίζουμε με το ίδιο τρόπο για όλα τα φύλλα και τα κρατάμε σκεπασμένα.

Αφού σχηματίσουμε τις τριάδες, ανοίγουμε όλα τα φύλλα σε ένα παραλληλόγραμμο και τοποθετούμε τη γέμιση κατά μήκος της στενής πλευράς. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, τοποθετώντας το κέντρο του ταψιού και συνεχίζουμε κλώθοντας τα ρολά μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, βρέχοντας την πίτα με τα υγρά από τη γέμιση λίγο πριν την βγάλουμε από τον φούρνο. Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και την κόβουμε.

Πηγή: kathimerini.gr