Για την παρασκευή του γαλακτομπούρεκου θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά:
– 1 πακέτο φύλλα κρούστας λεπτά, για γλυκά ή φύλλα Βηρυτού
– 180 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
– 1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
– 20 γρ. κορν φλάουρ
– 75 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
– 250 γρ. αυγά (περίπου 5 μεσαίου μεγέθους)
– 250 γρ. ζάχαρη
– 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
– 1 λοβός βανίλιας
– 400 γρ. ζάχαρη (για το σιρόπι)
– 260 ml νερό
Η προετοιμασία ξεκινά με το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια, για την κρέμα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το 1/3 του γάλακτος με το κορν φλάουρ και προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
Στη συνέχεια, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το μείγμα με το κορν φλάουρ και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και προσθέτουμε τα σποράκια βανίλιας.
Αφού κρυώσει η κρέμα, βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα. Ρίχνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με ακόμη 4 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα. Ψαλίδιζουμε τις άκρες και φέρνουμε προς τα μέσα τις κάτω ακμές δημιουργώντας ένα στεφάνι.
Αφήνουμε το ταψάκι στο ψυγείο για 45-60 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για περίπου 50 λεπτά. Μετά το ψήσιμο, σιροπιάζουμε αμέσως το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί πριν το σερβίρουμε.
Η διαδικασία αυτή, αν και χρονοβόρα, θα σας προσφέρει ένα γλυκό που αναδεικνύει την παράδοση της ελληνικής ζαχαροπλαστικής.
Πηγή: kathimerini.gr