Γευστική τάρτα σοκολάτας με φρέσκα φρούτα της θείας Σέτης

Μια ξεχωριστή τάρτα με τραγανή βάση από σφολιάτα, πλούσια γεύση σοκολάτας και φρέσκα φρούτα, αποτελεί το ιδανικό επιδόρπιο για ένα βραδινό με φίλους. Αυτή η συνταγή προσφέρθηκε από τη θεία Σέτη στο περιοδικό «Γ» κατά το τεύχος «Οικοδέσποινες των Αθηνών».

Η προετοιμασία της τάρτας απαιτεί τα εξής υλικά, που αρκούν για 4-6 μερίδες:

– 2 έτοιμα φύλλα ζύμης τάρτας (διατίθενται σε μεγάλα σuper markets) – πρέπει να αποψυχθούν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
– Για τη γέμιση:
– 1 φλιτζ. τσαγιού κουβερτούρα, τεμαχισμένη
– 230 γρ. (8 κουτ. σούπας) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
– 1/3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
– 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, ψημένα στους 160°C για 10 λεπτά, και κοπανισμένα
– 1 ολόκληρο αυγό + 1 κρόκος (χωριστά)

– Για τη σάλτσα:
– 1 πακέτο φρέσκα ράσμπερι ή κατεψυγμένες φράουλες
– 3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
– 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού

– Για τη γαρνιτούρα:
– σαντιγί
– ολόκληρα ράσμπερι ή φράουλες
– φύλλα μέντας ή δυόσμου

Η διαδικασία αρχίζει με την τοποθέτηση της πρώτης ζύμης σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 25-30 εκ., ώστε να καλύψει καλά τον πυθμένα και τα πλαϊνά τοιχώματα. Αφαιρούμε τυχόν περισσεύματα.

Για τη γέμιση, λιώνουμε τη σοκολάτα με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα 3/4 της ζάχαρης με το υπόλοιπο βούτυρο, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το ολόκληρο αυγό με τον έξτρα κρόκο και τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα στην τάρτα.

Κοπίζουμε τη δεύτερη ζύμη σε λωρίδες πλάτους 1,5 εκ. και τις τοποθετούμε πάνω από την γέμιση σε σχεδίαση, όπως στην πάστα φλώρα. Αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά, μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Εάν αρχίσει να παίρνει πολύ χρώμα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Μετά το ψήσιμο, αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και τη ξεφορμάρουμε. Για την σάλτσα, πολτοποιούμε τα ράσμπερι ή τις φράουλες στο μπλέντερ, και στη συνέχεια βάζουμε τον πολτό σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, για να βράσουν για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Στο σερβίρισμα, κόβουμε την τάρτα και γαρνίρουμε με σαντιγί, ολόκληρα ράσμπερι ή φράουλες, και φύλλα μέντας ή δυόσμου, περιχύνοντας με τη σάλτσα. Εναλλακτικά, μπορούμε να σερβίρουμε τη σάλτσα σε σκεύος στο τραπέζι για ατομική εξυπηρέτηση.

Μπορούμε επίσης να προτιμήσουμε ατομικές τάρτες, εφόσον διαθέτουμε ρηχά τσέρκια ή πυρίμαχα φορμάκια τάρτας με διάμετρο 10 εκ.

Πηγή: kathimerini.gr