Γλυκόξινα Γεμιστά Μήλα με Χοιρινό και Μοσχαρίσιο Κιμά

Τα μήλα αποτελούν την τέλεια γλυκόξινη βάση που συνδυάζεται αρμονικά με χοιρινό, φασκόμηλο και θυμάρι. Αυτή η γεμιστή παρασκευή είναι ιδανική για πρώτο πιάτο σε γιορτινές συγκεντρώσεις ή επίσημους μπουφέδες.

Για την προετοιμασία θα χρειαστείτε περίπου 20 λεπτά και 1 ώρα και 5 λεπτά μαγειρέματος, με το σύνολο της διαδικασίας να διαρκεί γύρω στις 1 ώρα και 25 λεπτά. Η συγκεκριμένη συνταγή βγάζει 6 μερίδες.

Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Κόβουμε τα «καπάκια» από τα μήλα και με ένα κοφτερό εργαλείο αφαιρούμε το κέντρο τους, μαζί με τα κουκούτσια. Μπορούμε να ψιλοκόψουμε λίγο από τη σάρκα τους και να τη ραντίσουμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει.

Σε ένα καυτό αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίζουμε το ψιλοκομμένο μπέικον για 2-3 λεπτά έως ότου ροδίσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ελαιόλαδο, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κιμάδες. Ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, τους ροδίζουμε καλά για 4-5 λεπτά.

Ακολούθως, προσθέτουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σέλινο και καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα και σβήνουμε με λευκό ξηρό κρασί και Μαυροδάφνη. Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτουμε κουκουνάρια, νερό, αλάτι και πιπέρι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος, και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά. Μετά, ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά. Όταν είμαστε έτοιμοι, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, φασκόμηλο, φύλλα θυμαριού και ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.

Βάζουμε τα μήλα όρθια σε ένα βουτυρωμένο ταψί και τα γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά. Ψήνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι τα μήλα να ροδίσουν. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό στο ταψί και σκορπάμε τη σάρκα από τα μήλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλες 10 λεπτά.

Αφού έχουν ψηθεί, μεταφέρουμε τα μήλα σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα. Πολτοποιούμε τη σάλτσα του ταψιού και την περιχύνουμε πάνω από τα μήλα. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε την εναλλακτική μας γεύση.

Πηγή: kathimerini.gr