Η Ιστορία και οι Γεύσεις του Μήλου: Ένα Φρούτο με Πολυάριθμες Αξίες

Τα μήλα είναι αναμφισβήτητη πηγή έμπνευσης για τη γαστρονομία και τη δημιουργικότητα, ωστόσο από την άλλη πλευρά κατηγορούνται για την κοινότητά τους και τη διαθεσιμότητά τους. Είναι πανταχού παρόντα και μπορούμε να τα βρούμε σε όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτή η συνεχής διαθεσιμότητα ενδέχεται να συμβάλλει στην κούραση που νιώθουμε απέναντί τους, αν και η βαρεμάρα μπορεί να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, ειδικά στα παιδιά.

Η καλλιέργεια των μήλων έχει μακρά παράδοση με περίπου 7.000 ποικιλίες παγκοσμίως, αν και μόνο λίγες είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμες. Ο πρόγονος όλων των σύγχρονων καλλιεργούμενων μήλων θεωρείται η Malus pumila var mitis που προέρχεται από τον Καύκασο. Αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Θεόφραστος και ο Αθήναιος είχαν μνημονεύσει τη μηλιά, υποδεικνύοντας τις διάφορες ποικιλίες της.

Από γαστρονομική άποψη, τα μήλα έχουν πληθώρα χρήσεων, συνδυάζονται τόσο με γλυκές όσο και με αλμυρές συνταγές. Υπάρχουν παραδοσιακοί συνδυασμοί, όπως η μαγειρική με λιπαρά κρέατα ή ψάρια, με αναφορές ακόμα και σε συνταγές από την αρχαιότητα. Η παρασκευή μηλόπιτας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, με κάθε χώρα να προσθέτει τη δική της παραλλαγή και στυλ.

Η τεχνική του εμβολιασμού είναι επίσης σημαντική στη δημιουργία νέων ποικιλιών μήλων, με τον Κάτωνα τον Πρεσβύτερο να περιγράφει τη διαδικασία αυτή ήδη από τον 2ο αιώνα π.Χ. Η μηλέα είναι ιθαγενής χώρων του βορείου ημισφαιρίου και έχει αναγνωριστεί ήδη από την αρχαιότητα, ακόμα και από τον Όμηρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η παραγωγή αλκοολούχων ποτών από μήλα, όπως ο μηλίτης, είναι μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία, προσφέροντας πρόσθετη διάσταση στην ποικιλία που προσφέρουν αυτά τα φρούτα. Οι Γάλλοι για παράδειγμα συνθέτουν γλυκά όπως η tarte Tatin, που ψήνεται ανάποδα και είναι ένα από τα πιο γνωστά γλυκά του χειμώνα.

Το μήλο έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία μας, και η σχέση μας μαζί του είναι γεμάτη αναφορές, γεύσεις και θεσμούς που αντέχουν στον χρόνο, μεταφέροντας την κληρονομιά του από γενιά σε γενιά. Πηγή: kathimerini.gr