Η διαδικασία ξεκινά με το χοντροκόψιμο των ντοματών, αφαιρώντας τον ομφαλό και τυχόν σκληρά μέρη. Τοποθετήστε τις σε ένα μεγάλο μπολ και πιέστε τες καλά με τα χέρια σας για να αποδεσμεύσουν τους χυμούς τους. Μπορεί να συγκεντρωθούν έως και 500 ml χυμού. Στραγγίστε τις ντομάτες, κρατώντας το ζουμί για μελλοντική χρήση.
Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρετε τα σκόρδα και τα φύλλα δάφνης για 1 λεπτό. Προσθέστε τις ντομάτες, δυναμώστε τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να βράσει για 5-6 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Χρησιμοποιώντας ραβδομπλέντερ, πολτοποιήστε τη σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα και περάστε την από λεπτή σήτα για μια λεία υφή.
Αδειάστε τη σάλτσα σε ζεστά, αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και κλείστε τα αμέσως με καπάκια. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει τελείως και αποθηκεύστε τη στο ψυγείο για εκτενή χρήση.
Για να την χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να αλείψετε τη σάλτσα στη βάση της πίτσας σας ή να τη συνδυάσετε με φρέσκο χωριάτικο ψωμί, προσθέτοντας φέτα και ρίγανη. Επίσης, είναι ιδανική για να συνοδέψει βραστά αμπελοφάσουλα, καθώς και για να μαγειρέψετε ζυμαρικά με το ζουμί που θα μαζευτεί από το ζούληγμα των ντοματών.
Πηγή: kathimerini.gr