Καραβόλοι στιφάδο: Μία παραδοσιακή συνταγή για νοσταλγούς της γεύσης

«Πλέον οι καραβόλοι είναι λιγοστοί, ενώ παλαιότερα υπήρχαν πολλοί», αναφέρει η κυρία Ντίνα Πράσινου, της οποίας τα σαλιγκάρια αποτελούν ένα από τα αγαπημένα της πιάτα. Αν και η προετοιμασία και ο καθαρισμός τους μπορεί να είναι κουραστική διαδικασία, σήμερα πολλά παντοπωλεία, κυρίως αυτά που καταπιάνονται με κρητικά προϊόντα, προσφέρουν ήδη καθαρισμένα σαλιγκάρια έτοιμα για μαγείρεμα.

Για την παρασκευή καραβόλοι στιφάδο απαιτούνται 2 ώρες και 30 λεπτά, εκ των οποίων 1 ώρα είναι για την προετοιμασία και 1 ώρα και 30 λεπτά για το μαγείρεμα. Η συνταγή απευθύνεται σε 4-6 μερίδες και θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

– 1 κιλό σαλιγκάρια, καθαρισμένα
– 1 κιλό μικρά κρεμμύδια για στιφάδο, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
– 1 ξυλάκι κανέλα
– 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1 1⁄2 κουταλιά σούπας πελτές)
– 600 ml νερό
– 80 ml ελαιόλαδο
– αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Η διαδικασία προετοιμασίας έχει ως εξής: Αρχικά, τοποθετείτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα σαλιγκάρια και γεμίζετε με άφθονο νερό, έτσι ώστε να τα υπερκαλύψει κατά 4-5 εκατοστά. Προσθέτετε αλάτι και βράζετε για 30 λεπτά, στραγγίζοντας καλά στη συνέχεια.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τη μυτερή κορυφή του κελύφους κάθε σαλιγκαριού για να ανοίξετε μια τρυπούλα. Τα ξεπλένετε καλά και τα στραγγίζετε. Σε μια καθαρή και στεγνή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει. Σοτάρετε τα κρεμμύδια για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γυαλίσουν.

Στη συνέχεια, προσθέτετε τα σαλιγκάρια στην κατσαρόλα μαζί με την κανέλα, τις ντομάτες (ή τον πελτέ), το μετρημένο νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά, σιγομαγειρεύοντας το στιφάδο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μείνει μόνο η σάλτσα του.

Πηγή: kathimerini.gr