Μανέστρα της Παράδοσης: Ένα Υγιεινό Φαγητό για Μεγάλες Οικογένειες

Πρόκειται για ένα φαγητό που αναβιώνει μνήμες από άλλες εποχές, γεμάτο ιστορία και παράδοση. Η μανέστρα, όπως μας λέει η Μαρία Ματσάντου από το Ακρωτήρι, δημιουργήθηκε όταν η οικογένεια έπρεπε να τροφοδοτήσει πολλά μέλη και βρισκόταν σε φάση οικονομικής λιτότητας. «Τα παλιά χρόνια δεν χρησιμοποιούσαν μακαρόνια, αλλά τη φύρα από τις μακαρονοβιομηχανίες, που την πουλούσαν φθηνά, χύμα σε τσουβάλια στα μπακάλικα. Αυτή η φύρα είναι τα “σπάσματα”, δηλαδή η ένωση των μακαρονιών στο σημείο που τα κρεμούσαν για να ξεραθούν», σημειώνει.

Η ίδια περιγράφει το πώς αυτό το φαγητό συνόδευε την οικογένειά της: «Ήμαστε 12 αδέρφια και μεγαλώσαμε με αυτή τη μανέστρα που τη μαγείρευε η μαμά μας στο τζάκι. Ήταν το αγαπημένο μας φαγητό και παραβγαίναμε ποιος θα τελειώσει πρώτος για να ζητήσει δεύτερο και τρίτο πιάτο». Η Ευαγγελία, η μητέρα της, προσθέτει ότι η μανέστρα μαγειρεύονταν με φρέσκα αυγά και είχε τη μοναδική γεύση των κληματόβεργων από τη φωτιά.

Για να ετοιμάσουμε τη μανέστρα, χρειάζονται οι εξής υλικά για 4 μερίδες: 1 κιλό ώριμες ντομάτες ή ντοματίνια, 250 γρ. σπασμένα σπαγκέτι Νο 6 (ή άλλη μορφή ζυμαρικών), 8 αυγά, 120 ml ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Για την παρασκευή της, αρχίζουμε ζεστά στις ντομάτες ή ντοματίνια με το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η σάλτσα. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και μπόλικο αλάτι και πιπέρι.

Αφού ρίξουμε τα αυγά ένα-ένα πάνω από την κατσαρόλα, συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς ανακατέψουμε, μέχρι να ψηθούν τα ζυμαρικά και οι κρόκοι να γίνουν σχεδόν μελάτοι. Τέλος, σερβίρουμε τη μανέστρα σε βαθιά πιάτα, προσθέτοντας από δύο αυγά σε κάθε μερίδα.

Πηγή: kathimerini.gr