Για την παρασκευή της, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:
– 2.600 γρ. ώριμες, σφιχτές ντομάτες
– 750 γρ. ζάχαρη
– 1 φακελάκι (0,25 γρ.) κρόκος Κοζάνης σε σκόνη
– 18 γρ. αλάτι
– 70 ml ξίδι από λευκό κρασί
– 1 κουταλάκι γλυκού σπόρους αγριοκύμινου (γνωστοί και ως «καρόμ»)
Αρχίζουμε κόβοντας τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε τα κοτσάνια και τυχόν λευκά, ινώδη μέρη. Στη συνέχεια, πολτοποιούμε τις ντομάτες στον πολυκόφτη και ρίχνουμε τον πολτό σε μια βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κρόκο Κοζάνης και το ξίδι, και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας την επιφάνεια μέχρι το μείγμα να βράσει.
Η φωτιά χαμηλώνει και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μειωθεί το μείγμα σχεδόν στο μισό και να δέσει. Για να είμαστε σίγουροι, χρησιμοποιούμε θερμόμετρο μαγειρικής, που θα πρέπει να δείξει 100-101°C. Περίπου 10 λεπτά πριν από το τέλος, προσθέτουμε το αγριοκύμινο και ανακατεύουμε καλά. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά και τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια ενώ είναι ακόμα καυτή.
Πηγή: kathimerini.gr