Για την παρασκευή του κεσκιούλ, απαιτούνται τα παρακάτω υλικά:
– 40 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
– 40 γρ. ψίχα από ανάλατα φυστίκια Αιγίνης
– 250 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
– 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
– 100 γρ. ζάχαρη
– 25 γρ. κορν φλάουρ
– σπόροι ροδιού, για το σερβίρισμα
Για να ετοιμάσουμε το κεσκιούλ, αρχικά αλέθουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα στον πολυκόφτη έως ότου γίνουν πούδρα και την τοποθετούμε σε ένα μπολ. Στη συνέχεια, αλέθουμε και τα φυστίκια και τα βάζουμε σε άλλο μπολ.
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί. Κατόπιν, προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου και βράζουμε για επιπλέον 2 λεπτά.
Από το μείγμα της κατσαρόλας, παίρνουμε μία δόση με κουτάλα της σούπας και τη βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτοντας το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά και επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Αυξάνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την πούτρα φιστικιών, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας έως ότου αρχίσει να δένει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ, αφήνοντάς την να κρυώσει τελείως για περίπου 1 ώρα. Μοιράζουμε την κρύα κρέμα σε 4 ατομικά μπολ ή κούπες και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να σφίξουν. Για το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με κοπανισμένα φυστίκια και σπόρους ροδιού.
Πηγή: kathimerini.gr