Πλατσίντα Η παραδοσιακή τυρόπιτα της Χαλκιδικής χωρίς φύλλο

Η Στέλλα Σπανού, σεφ από τη Βαρβάρα, ένα από τα πιο ορεινά και παραδοσιακά χωριά της Χαλκιδικής, μοιράζεται τη συνταγή της πλατσίντας. Πρόκειται για μια πίτα που παρασκευάζεται με ανακατεμένα τα υλικά στο ταψί, χωρίς φύλλο και με βάση τον τραχανά. Στη γέμιση περιλαμβάνονται γίδινο τυρί και αυγά, καθιστώντας την εύκολη και χορταστική, ιδανική για την Τυρινή.

Για την προετοιμασία της πλατσίντας, θα χρειαστείτε περίπου 10 λεπτά για την προετοιμασία, 1 ώρα και 30 λεπτά για το ψήσιμο και 1 ώρα αναμονής, συνοδευόμενη από μια εκτιμώμενη διάρκεια 2 ωρών και 40 λεπτών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι ποσότητες που αναφέρονται είναι για ταψί διαμέτρου 36-38 εκατοστών.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι: 30 γρ. νωπή μαγιά, περίπου 900 ml χλιαρού προς ζεστό νερού, 4 αυγά, 250 ml ελαιόλαδο, 500 γρ. θρυμματισμένη κατσικίσια «φέτα», 1 φλιτζάνι γλυκού στερεού τραχανά, 2 κουταλιές σούπας μαλακωμένο αγελαδινό βούτυρο (συν λίγο επιπλέον για το άλειμμα) και λίγο αλάτι.

Η διαδικασία ξεκινάει με την ανάμειξη της μαγιάς σε ένα μπολ με περίπου 150 ml νερού και την αφημένη της για 10-15 λεπτά να αφρίσει. Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το μείγμα μαγιάς. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό χώρο για 1 ώρα, ώστε να φουσκώσει.

Μετά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Αλείφουμε την επιφάνεια του μείγματος με λίγο βούτυρο και τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και η κάτω πλευρά να είναι καλά ψημένη. Αν η επιφάνεια αρχίσει να «αρπάζει», καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε στα τελευταία 10-15 λεπτά του ψησίματος.

Η πλατσίντα σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: kathimerini.gr