Πλούσια Κολοκυθόπιτα της Στέλλας Σπανού με Αρώματα και Σχήμα Σαλίγκαρου

Αυτή η νόστιμη κολοκυθόπιτα που φτιάχνει η σεφ και συγγραφέας Στέλλα Σπανού από τη Μακεδονία εντυπωσιάζει με τα πλούσια αρώματά της και το σχήμα της που θυμίζει σαλίγκαρο. Η συνταγή περιλαμβάνει τη δυνατότητα προσθήκης σταφίδων και μπορεί να σιροπιαστεί για πιο γλυκιά γεύση.

Για την παρασκευή του γλυκού, ακολουθούμε την εξής διαδικασία: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα διαμέτρου 32 εκ. στρογγυλό ταψί. Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κυβάκια ή την τρίβουμε σε τρίφτη, αφήνοντάς την να στραγγίξει και σφίγγοντάς την για να αποβάλει τα υγρά της.

Σε ένα μπολ, βάζουμε την κολοκύθα και την πασπαλίζουμε με κανέλα και λίγο ζάχαρη άχνη, ανακατεύοντας απαλά. Τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας μπροστά μας, το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε στη στενή πλευρά μια γεμάτη κουταλιά γέμισης, που περιλαμβάνει κολοκύθα και θρυμματισμένα καρύδια.

Διπλώνουμε το φύλλο με προσοχή, τυλίγοντας τη γέμιση σε ρολό, και προσθέτουμε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη στην άκρη για να κλείσει. Τοποθετούμε το ρολό στο κέντρο του ταψιού και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, σχηματίζοντας ένα κυκλικό σχέδιο.

Αφού ολοκληρώσουμε τη σύνθεση, πασπαλίζουμε την κολοκυθόπιτα με κοπανισμένο γαρίφαλο, ξύσμα λεμονιού και σουσάμι, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και την ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Αφήνουμε την κολοκυθόπιτα να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη πριν την σερβίρουμε.

Μυστικά για την κολοκύθα: Για να την καθαρίσουμε, χρησιμοποιούμε ένα στιβαρό μαχαίρι για να την κόψουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό της. Στη συνέχεια, την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, αφαιρούμε τη φλούδα και την κόβουμε σε κυβάκια ή την τρίβουμε.

Πηγή: kathimerini.gr