Ψάρι Πλακί Προσφορά Ζουμερών Γεύσεων με Πατάτες και Πάπρικα

Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας μας καθοδηγεί λοιπόν βήμα-βήμα στη διαδικασία παρασκευής ζουμερού ψαριού πλακί, με πατάτες και πάπρικα. Ξεκινάμε με την ετοιμασία της σάλτσας, που είναι το κύριο στοιχείο της συνταγής, προσφέροντας όλη τη νοστιμιά και το βάθος στο πιάτο. Το ψάρι αποτελεί την τελευταία πινελιά στο γεύμα.

Αρχίζω ζεσταίνοντας άφθονο ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία. Όταν το λάδι ζεσταθεί, προσθέτω το κρεμμύδι, αλάτι και σκόρδα, σοτάροντας τα για 5-6 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα. Σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω για 2-3 λεπτά πριν προσθέσω τις πολτοποιημένες ντομάτες, αλάτι και την πάπρικα. Αυξάνω τη φωτιά και βράζω τη σάλτσα για 2-3 λεπτά, στη συνέχεια την αποσύρομαι από τη φωτιά προσθέτοντας τα μυρωδικά.

Δημιουργώντας το πλακί, αδειάζω τη μισή σάλτσα σε ένα ορθογώνιο ταψί και στη συνέχεια προσθέτω μια στρώση φετών πατάτας με ελαφριά ραντίσματα ελαιόλαδου. Από πάνω βάζω το ένα φύλλο δάφνης και ρίχνω την υπόλοιπη σάλτσα για να καλύψει τις πατάτες. Στη συνέχεια, προσθέτω δεύτερη στρώση πατάτας, ραντίζω ξανά με ελαιόλαδο και τοποθετώ το δεύτερο φύλλο δάφνης.

Οι πατάτες κατακλύζονται με λεπτές φέτες ντομάτας, οι οποίες θα προσφέρουν νοστιμιά χωρίς να απελευθερώσουν υπερβολικούς χυμούς, και περιχύνω με ζωμό ψαριού μέχρι να μισοσκεπαστούν (περίπου 250-300 ml). Ο υπόλοιπος ζωμός αποθηκεύεται στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Το ψάρι πλακί είναι ένα κλασικό παράδειγμα της ελληνικής κουζίνας που αναδεικνύει τη γεύση από λίγα αλλά προσεγμένα υλικά.

Τοιχισμένο, το ταψί μπαίνει σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C και ψήνεται για σχεδόν 1 ώρα. Σημείο αναφοράς είναι πως οι πατάτες θα είναι καλά ψημένες και θα έχουν απορροφήσει όλη τη γεύση της σάλτσας, ενώ η ίδια η σάλτσα θα έχει συμπυκνωθεί. Όταν βγάλω το ταψί και η σάλτσα κοχλάζει, όλο το πιάτο είναι έτοιμο.

Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνω τα φιλέτα ψαριού και τα τοποθετώ πάνω από το φαγητό, με το δέρμα τους προς τα πάνω (αν υπάρχει). Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και ξαναβάζω το ταψί στον φούρνο, όπου ψήνω για 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει το ψάρι. Αν δεν θέλω να βάλω ξανά το ταψί στον φούρνο, οι υδρατμοί από τη σάλτσα μπορούν να μαγειρέψουν το ψάρι, αλλά απαιτεί περισσότερο χρόνο. Αφού αφαιρέσω το αλουμινόχαρτο και αφήσω το φαγητό να κρυώσει λίγο, είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Υλικά
• 2 κιλά μεγάλα φρέσκα ψάρια (φαγκρί, συναγρίδα, σφυρίδα, σκορπίνα αντίστοιχα)
• 200 ml ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
• 2 σκελίδες σκόρδου (λιωμένες)
• 150 ml λευκό, ξηρό κρασί
• 2 ντομάτες (πολτοποιημένες) + 4 ντομάτες (σε φέτες)
• 1 κοφτό κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
• 1/2 μάτσο μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
• 4 μέτριες πατάτες (κομμένες σε φέτες)
• 2 φύλλα δάφνης
• 250-300 ml ζωμός ψαριού
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πηγή: kathimerini.gr