Τα σουτζουκάκια προέρχονται από τη Σμύρνη, όπου εξελίχθηκαν και τελειοποιήθηκαν μέσα σε μια περιοχή με πλούσιο γαστρονομικό πολιτισμό. Σερβίρονται συνήθως με ένα βουτυράτο, σπυρωτό πιλάφι, που συμπληρώνει τέλεια τη γεύση τους.
Το κύμινο είναι το άλφα και το ωμέγα για την επιτυχία της συνταγής. Η σεφ συνιστά να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο κύμινο σε ολόκληρους σπόρους που θα τρίψουμε μόνοι μας, ώστε να βγάλουμε το φυσικό του άρωμα. Για να ενισχύσουμε τη γεύση, προτείνει να καβουρδίσουμε ελαφρά τους σπόρους σε ένα τηγανάκι χωρίς λάδι.
Ο κιμάς που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχει ένα ποσοστό λίπους 20%, κάτι που προσδίδει επιπλέον νοστιμιά στα σουτζουκάκια. Η Νένα προτιμά ένα μείγμα μοσχαρίσιου κιμά και κιμά αρνίσιο ή πρόβειο, αλλά η επιλογή μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός.
Σύμφωνα με παραδοσιακές συνταγές, το κρεμμύδι δεν επιτρέπεται στη συνταγή των σουτζουκακίων γιατί μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του κρέατος. Για να κρατήσουμε τη γεύση πιο καθαρή, μπορούμε να προσθέσουμε μόνο τριμμένο σκόρδο. Είναι επίσης δυνατόν να το σοτάρουμε ελαφρά πριν το ενσωματώσουμε στο μείγμα.
Η επιλογή ψωμιού ή φρυγανιάς στο μείγμα είναι θέμα προτίμησης. Η Νένα προτιμά μπαγιάτικο ψωμί για ένα ζουμερό αποτέλεσμα. Ένα ενδιαφέρον μυστικό είναι να προσθέσουμε λίγο ούζο στο νερό που μουλιάζει το ψωμί, κάτι που ενισχύει το άρωμα των σουτζουκακίων.
Η προσθήκη κόκκινου κρασιού στο ζύμωμα είναι επίσης σημαντική. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε ξηρό είτε γλυκό κρασί, ανάλογα με την επιθυμία μας. Η διαδικασία του ζυμώματος απαιτεί προσοχή και πρέπει να διαρκέσει περίπου 7 λεπτά για να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.
Αφού ολοκληρώσουμε το ζύμωμα, μπορούμε να αφήσουμε το μείγμα στο ψυγείο για μέχρι τρεις ώρες, ώστε οι γεύσεις να «δέσουν» καλύτερα. Το πλάσιμο των σουτζουκακίων σε μικρές μπουκίτσες προσφέρει κομψότητα στην παρουσίαση, ενώ το αλεύρωμα είναι προαιρετικό πριν το τηγάνισμα.
Τέλος, προτείνεται η προσθήκη καυτερού στοιχείου, όπως μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν, αν επιθυμούμε μια πιο πικάντικη γεύση. Η Νένα προτιμά να χρησιμοποιεί τριμμένη πιπεριά που αποξηραίνει η ίδια, για να ελέγχει την ένταση του καπνιστού.
Πηγή: kathimerini.gr