Αύξηση τιμών και προκλήσεις στην αγορά κατοικίας λόγω του προγράμματος Σπίτι Μου

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι ήδη ενεργοί στην αγορά ακινήτων, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τις παρούσες συνθήκες πριν την έναρξη του προγράμματος το 2025. Όπως αναφέρει ο κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης, σύμβουλος επιχειρήσεων και επικεφαλής του ομίλου MORE Group, η ζήτηση έχει προκαλέσει σοβαρές ανατιμήσεις, με κάποια ακίνητα να έχουν αυξηθεί έως και 20% στην τιμή τους.

Η αναζήτηση σπιτιών που πληρούν τις απαιτήσεις του προγράμματος είναι μια πρόκληση για τους ενδιαφερόμενους, καθώς οι επιλογές είναι περιορισμένες και η κατάσταση των διαθέσιμων ακινήτων ποικίλλει. Πολλές φορές, απαιτούνται σοβαρές επισκευές, κάτι που μπορεί να σημάνει πρόσθετα έξοδα μέσω επισκευαστικού δανείου ή άλλων προγραμμάτων επιδότησης.

Τα κόστη μεταβίβασης είναι επίσης σημαντικά. Για αγορές πρώτης κατοικίας, ισχύει αφορολόγητο όριο για τα πρώτα 275.000 ευρώ, όμως οι δικαιούχοι θα πρέπει να προγραμματίσουν μια σειρά άλλων εξόδων, όπως συμβολαιογραφικές αμοιβές και έξοδα τραπεζικών διαδικασιών, που μπορεί να ξεπεράσουν τα 10.000 ευρώ συνολικά.

Η ύπαρξη τεχνητής αύξησης στις τιμές ακινήτων έχει δημιουργήσει μια στρεβλή αγορά, επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργιάδης, με αποτέλεσμα ακόμα και ακίνητα εκτός του προγράμματος να υποτιμούνται υπέρ το δέον. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν αγορές λόγω των υπερβολικών τιμών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» προβλέπει αρκετές αλλαγές στα κριτήρια ένταξης. Το συνολικό ύψος του προγράμματος θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, με στόχο τη βοήθεια 20.000 δικαιούχων. Τα χρονικά όρια αλλάζουν, με την ηλικία των δικαιούχων να επεκτείνεται έως τα 50 έτη και με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια για όλους τους τύπους οικογενειών.

Τα ακίνητα που θα επιλέγονται πρέπει να έχουν αξία έως 250.000 ευρώ και να κατασκευάστηκαν μέχρι το 2007, ενώ οι προοπτικές που διαφαίνονται είναι αμφιλεγόμενες, καθώς οι μισθώσεις και οι τιμές σε διάφορες περιοχές, ειδικά στην Αττική, μπορεί να δημιουργήσουν περαιτέρω προκλήσεις για τους ενδιαφερόμενους.

Όπως καταλήγει ο κ. Παπαγεωργιάδης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις της αγοράς, προτάσσει την ανάγκη για καινοτόμες προτάσεις, όπως η δυνατότητα χρηματοδότησης αγοράς ημιτελών ακινήτων ή οικοπέδων με οικοδομική άδεια, προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των επιλέξιμων κατοικιών και να απλοποιηθεί η διαδικασία απόκτησης στέγης για περισσότερους πολίτες.

Πηγή: kathimerini.gr