Η μέση ετήσια δαπάνη για πρόχειρο φαγητό το 2023 ανήλθε σε 151,90 ευρώ, αυξημένη κατά 39% σε σύγκριση με το 2022. Αν συγκρίνουμε, το 2009, αυτή η δαπάνη ήταν μόλις 53,48 ευρώ, σηματοδοτώντας αύξηση κοντά στο 184% σε διάστημα 14 ετών. Αν και η μέση ετήσια δαπάνη για την εστίαση έχει μειωθεί κατά 6% σε σύγκριση με το 2008, η αύξηση του 24% σε σχέση με το 2022 είναι εναργής, ένα ποσοστό που εν μέρει οφείλεται στον πληθωρισμό.
Το delivery έτοιμων γευμάτων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δημοτικότητα, ενισχυμένο και από την πανδημία, όταν ήταν το μόνο κομμάτι της εστίασης που λειτουργούσε. Πολλές επιχειρήσεις εστίασης έχουν στραφεί σε “dark kitchens”, οι οποίες λειτουργούν αποκλειστικά μέσω εφαρμογών και ιστοσελίδων, χωρίς φυσικό κατάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 44,1% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών που έκαναν διαδικτυακές αγορές το 2023 παρήγγειλε φαγητό.
Επιπλέον, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες φαίνεται ότι κλονίζουν την ποιότητα της διατροφής. Σύμφωνα με την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023, πολλά νοικοκυριά μείωσαν την κατανάλωση βασικών ειδών τροφίμων λόγω της αύξησης των τιμών, παρά το γεγονός ότι η μηνιαία δαπάνη τους έχει αυξηθεί. Η μέση μηνιαία κατανάλωση στους περισσότερους βασικούς διατροφικούς τομείς υφίσταται πτώση, ακόμη και σε προϊόντα όπως το ψωμί και τα φρούτα.
Η τάση αυτή αποτυπώνει μια βαθύτερη διατροφική κρίση και συνδέεται με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, όπου παρατηρείται αύξηση στην κατανάλωση όσπριων, που ωστόσο οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους παρά σε διατροφικές προτιμήσεις. Η αλλαγή στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες που παρατηρήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία δημιουργεί προκλήσεις για την υγεία και την ευημερία των καταναλωτών.
Πηγή: kathimerini.gr