Επιχειρηματική Εξαγορά και Πολιτική Ένταση Στις Διακυμάνσεις Μιας Ευρωπαϊκής Οικονομίας

Μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση, η υπόθεση της UniCredit που προσπαθεί να εξαγοράσει την Commerzbank, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στη Γερμανία και έχει αναδείξει τις ελλείψεις της ενοποίησης στην Ε.Ε. Η UniCredit, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, έχει επιτύχει να αυξήσει το μερίδιό της στην Commerzbank στο 21%, καθιστώντας την ήδη τον μεγαλύτερο μέτοχο της γερμανικής τράπεζας, και έχει υποβάλει αίτημα να φτάσει το μερίδιό της στο 29,9%. Αυτή η εχθρική προσέγγιση έχει προκαλέσει συναγερμό στο Βερολίνο, το οποίο προσπαθεί να αποτρέψει την εξαγορά μέσω διαφόρων μέτρων, μεταξύ των οποίων και η αναστολή πώλησης μετοχών.

Η γερμανική κυβέρνηση νιώθει ότι η κίνηση της UniCredit είναι ένα πλήγμα στο ήδη τρωθέν γόητρο της γερμανικής οικονομίας, η οποία έχει βιώσει προκλήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας από τις αμερικανικές τράπεζες. Ανησυχίες υπάρχουν και για τον αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας. Σημαντική επιχείρηση είναι η Oc κίνηση ορισμένων από τα σημαντικότερα γερμανικά βιομηχανικά «διαμάντια» να κατευθυνθούν προς τις Η.Π.Α.

Ο Αντρέα Ορσέλ, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, έχει επενδύσει πολύ στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, οραματιζόμενος τη δημιουργία μιας ισχυρής ευρωπαϊκής τράπεζας που θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές. Έχει πλούσιο ιστορικό στον τομέα, έχοντας συνδράμει σε πολλές σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Η ΕΚΤ έχει εκφράσει την επιθυμία για διασυνοριακή συγχώνευση, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει τον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης. Παράλληλα όμως, οι γερμανικές αρχές υπογραμμίζουν ότι αν η συγχώνευση προχωρήσει εναντίον της θέλησης της Commerzbank, μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις και περικοπές στην τράπεζα.

Συναντήθηκαν οι δύο τράπεζες προκειμένου να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά οι αντιδράσεις από το Βερολίνο συνεχίζουν να κλιμακώνονται. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε τη δυσφορία του για την κίνηση της UniCredit, χαρακτηρίζοντας τις εχθρικές εξαγορές ως «κακή τακτική».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε επίσης θετική στάση για πιθανές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη, βλέποντας στην UniCredit μια πιθανή δυνατότητα για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να εμποδίσει τον σχεδιασμό εξαγοράς υπό τις παρούσες συνθήκες.

Πηγή: kathimerini.gr