Αυτές οι επιδόσεις οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων, που έχει φτάσει ήδη τα 100 δισ. ευρώ, και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 5%-6% ετησίως. Η ενεργοποίηση του τεκμαρτού εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους και η αύξηση των μισθών, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους και τον κατώτατο μισθό, έχουν επίσης συμβάλει σε αυτή την κατάσταση.
Όμως, η αύξηση των υπερβολικών εσόδων συνοδεύεται από επιβάρυνση στους φορολογούμενους, καθώς η φορολογική κλίμακα δεν έχει αναπροσαρμοστεί ανάλογα, γεγονός που προκαλεί αύξηση του φόρου εισοδήματος κατά 41% την περίοδο 2024-2027, ενώ ο μέσος μεικτός μισθός θα αυξηθεί μόλις κατά 15%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη “ροκανιστική” επίδραση στις καθαρές αποδοχές, οι οποίες θα αυξάνονται πολύ λιγότερο από ότι οι μεικτές αποδοχές.
Αν δεν υπάρξουν αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, η αύξηση των καθαρών αποδοχών αναμένεται να είναι 12,7% αντί για 15%. Οι κυβερνητικές δδεσμεύσεις για αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ μέχρι το 2027 ενδέχεται να γίνει πληγή στους εργαζόμενους αν δεν γίνει εγκαίρως αναπροσαρμογή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Η υλοποίηση αυτής της αναθεώρησης έχει βαρύ δημοσιονομικό κόστος, που δύσκολα θα μπορέσει να αντέξει ο προϋπολογισμός.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ετήσιες εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι πλέον πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης. Για παράδειγμα, το 2008 ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων απέφερε μόνο 11 δισ. ευρώ. Το 2012, κατά τη διάρκεια των μνημονίων, οι εισπράξεις είχαν φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ, με 13,2 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι η Ελλάδα πιθανόν να συνεχίσει τη πορεία για νέο ρεκόρ φέτος και στα επόμενα χρόνια.
Πηγή: kathimerini.gr