Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Google ανακοίνωσε μια συμφωνία με τη νεοφυή εταιρεία Kairos Power, η οποία αναπτύσσει αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, προκειμένου οι εγκαταστάσεις της να τροφοδοτούνται με πυρηνική ενέργεια. Αυτή η κίνηση ακολούθησε τη μεγάλη επένδυση της Amazon ύψους 500 εκατ. δολ. στην Dominion Energy για την ανάπτυξη μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα. Ανάλογα βήματα έγιναν και από τη Microsoft, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική Constellation για την αποκατάσταση ενός προβληματικού αντιδραστήρα στην Πενσιλβάνια.
Η στήριξη της πυρηνικής ενέργειας δεν περιορίζεται μόνο στις εταιρείες τεχνολογίας. Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε πρόσφατα νόμο που επιταχύνει τις διαδικασίες για νέες πυρηνικές μονάδες, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη σημασία της πυρηνικής ενέργειας για την επίτευξη των στόχων μείωσης εκπομπών καυσαερίων. Αυτή η αλλαγή στάσης έρχεται σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν ορισμένα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος αντέτειναν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την οικονομική βιωσιμότητα της πυρηνικής ενέργειας.
Τα δεδομένα επισημαίνουν ότι, ενώ οι τεχνολογικές καινοτομίες πηγάζουν από την τεχνητή νοημοσύνη, οι προκλήσεις της χρήσης της απαιτούν βιώσιμες ενεργειακές λύσεις. Οι αναλυτές, όπως ο Ανες Πραμπού της S&P Global Ratings, τονίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τεχνολογικών κολοσσών.
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι διαδικασίες των κέντρων δεδομένων επηρεάζουν την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας, η στροφή προς την πυρηνική ενέργεια μπορεί να αναδείξει εναλλακτικές λύσεις στη κρίση της ενέργειας.
Πηγή: kathimerini.gr