Η Εθνική Αντίσταση και η Θυσία των Ηρώων του Επους του Σαράντα

Στην εξαιρετική εισαγωγή του έργου του Φρανσουά Ραμπελαί «Γαργαντούας – Πανταγκρυέλ» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2023), ο Φίλιππος Δρακονταειδής επισημαίνει: «Από εκείνο το τσουκάλι (ενν. μεταφορικά της Ιστορίας) ο Ραμπελαί επιλέγει το αλλιώς και όχι το έτσι». Η τελευταία παράγραφος του ιταλικού τελεσιγράφου διατυπώνει με σαφήνεια το «έτσι» και το «αλλιώς» ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος: «Η ιταλική κυβέρνησις ζητεί από την ελληνικήν κυβέρνησιν όπως δώση αυθωρεί εις τας στρατιωτικάς Αρχάς τας αναγκαίας διαταγάς ίνα η κατοχή αυτή δυνηθή να πραγματοποιηθεί κατά ειρηνικόν τρόπον. Εάν τα ιταλικά στρατεύματα ήθελον συναντήση αντίστασιν, η αντίστασις αύτη θα καμφθεί διά των όπλων και η ελληνική κυβέρνησις θα έφερε τας ευθύνας, αι οποίοι ήθελον προκύψη εκ τούτου».

Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν απρόβλεπτα, ακόμα και για τους πιο αισιόδοξους. «Την εποχή εκείνη κανείς, μήτε κι οι πιο τρελοί, δεν περίμενε το θαυματουργό ξέσπασμα της ψυχής του λαού και τις νίκες στην Αλβανία», σημείωσε ο Γιώργος Σεφέρης στο Χειρόγραφό του. Αυτή η εθνική ενότητα και ομοψυχία έδωσαν το έναυσμα για έναν ηρωικό αγώνα, με αποτέλεσμα τις πολεμικές αφηγήσεις που φέρουν την ευθύνη της διατήρησης της μνήμης των πεσόντων.

Από τις σελίδες του πολεμικού ημερολογίου του Νίκου Παπαβασιλείου, με τίτλο Υπέρ βωμών και εστιών, αναδύονται πικρές αλήθειες για τους νεκρούς στρατιώτες: «Ο φυσικός νόμος κι αυτή η μοίρα των νεκρών είναι να σβήσουν στη μνήμη μας… Φύγατε χωρίς να βρεθούν στο πλάι σας εκείνοι που σας αγαπούσαν και περίμεναν το γυρισμό σας». Αυτά τα βιώματα των ανθρώπων που έγραψαν Ιστορία στο μέτωπο αποτυπώνουν τη γενναιότητα ενός λαού που αντιμετώπισε τις ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η μνήμη αυτών των ηρώων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μας ταυτότητας. Ο Γεώργιος Βλάχος, ιδρυτής και διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», έγραψε στην Ανοιχτή Επιστολή προς τον Α. Χίτλερ: «Ο ολίγος ή πολύς Στρατός των Ελλήνων θα πολεμήσει και θα αγωνισθεί, αν κληθεί. Και θα αποθάνη. Και εκεί». Σημείωσε τη σημασία αυτού του αγώνα και τη συνέχεια της εθνικής μας κληρονομιάς.

Βάζοντας στο επίκεντρο τους ήρωες και τις θυσίες τους, αναγνωρίζουμε την επιλογή τους να επιλέξουν το «αλλιώς» και όχι το «έτσι». Με τον τρόπο αυτό τιμούμε τη μνήμη τους και τη συνεισφορά τους στην Ιστορία.

Πηγή: kathimerini.gr