Δημιουργικές Προτάσεις Γάλλων Σκηνοθετών Στις Επαρχίες Κατά τη Διάρκεια Του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σουρεαλιστικά παραμύθια και «πειραγμένη» επιστημονική φαντασία συνδυάζονται με κωμωδία που φέρει έντονα κοινωνικά στοιχεία, όλα τοποθετημένα κυρίως στην επαρχιακή Γαλλία. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι λόγοι έσπρωξαν τους φημισμένους Γάλλους κινηματογραφιστές να επιλέξουν τα χωριά και τις εξοχές για τις ταινίες τους.

Ξεκινάμε με την ταινία «Harvest» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη, η οποία, αν και διεθνής παραγωγή, ενσωματώνει και τη Γαλλία στο μωσαϊκό της. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα ανώνυμο χωριό, σε έναν αόριστο χρόνο και χώρο πριν από την «εισβολή του μοντερνισμού», που θα διαταράξει τη ζωή των κατοίκων. Ο κεντρικός χαρακτήρας, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας φαύλων και παράξενων γεγονότων, παρακολουθεί την κατάρρευση της κοινότητας χωρίς να ενεργεί. Η ταινία παρουσιάζει έναν ήρωα που «δεν κάνει τίποτα», επισημαίνει η Τσαγγάρη, και απαιτεί την προσοχή και την ενεργή σκέψη του κοινού.

Αλληλεγγύη εμφανίζεται και στο «Meet the Barbarians» από τη Ζιλί Ντελπί, όπου μια τοπική κοινότητα στην Βρετάνη φιλοξενεί πρόσφυγες, πιστεύοντας ότι είναι Ουκρανοί. Οι άνθρωποι που καταφτάνουν, όμως, αποδεικνύονται Σύροι, που δεν γίνονται αποδεκτοί με ιδιαίτερη προθυμία από τους ντόπιους.

Στο «The Most Precious of Cargoes», ο Μισέλ Χαζαναβίσιους δημιουργεί ένα animation που σατιρίζει τη σκληρή καθημερινότητα ενός φτωχού ξυλοκόπου και της γυναίκας του όταν σώζουν ένα μωρό που πετάγεται από ένα τρένο. Οι χαρακτήρες τους θα πρέπει να ανακαλύψουν τη θετική και αρνητική πλευρά του ανθρώπινου ψυχισμού καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το «The Empire» του Μπρουνό Ντιμόντ. Στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας, ένα ψαροχώρι γίνεται επίκεντρο ενός μυστικού πολέμου ανάμεσα σε εξωγήινες δυνάμεις, με φόντο την γέννηση ενός ιδιαίτερου μωρού.

Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας στην Βουργουνδία, όπου ο Φρανσουά Οζόν σκηνοθετεί το οικογενειακό δράμα «Όταν έρθει το φθινόπωρο», με κεντρικούς χαρακτήρες μια μάνα και την κόρη της που βρίσκονται σε αποξένωση, εξαιτίας μιας άτυχης περιστατικού με δηλητηριώδη μανιτάρια.

Όλα αυτά και πολλά άλλα θα παρουσιαστούν στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα φιλοξενήσει μια ποικιλία από ενδιαφέροντες τίτλους και αφιερώματα, όπως το «Εμείς, το Τέρας». Η γνωστή συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ θα είναι ambassador της φετινής αγοράς, προωθώντας συνεργασίες και ζωντανές επικοινωνίες στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Πηγή: kathimerini.gr