Αύξηση πληθυσμού αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά εν μέσω προκλήσεων και προτάσεων λύσεων

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στις δομές των ελληνικών νησιών συνεχώς αυξάνεται, καθώς οι ροές μεταναστών παραμένουν στα ύψη. Το Λιμενικό Σώμα καθημερινά καλείται να διαχειριστεί περιστατικά που σχετίζονται με τη διακίνηση μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Οι περισσότερες αφίξεις σημειώνονται σε περιοχές όπως η Ρόδος και η Κρήτη, με τους νεοαφιχθέντες να μεταφέρονται είτε σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος, είτε σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Frontex, από τον Ιανουάριο του 2024 έως το τέλος Αυγούστου, 37.163 άτομα πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, με τις ροές από την ανατολική Μεσόγειο να έχουν αυξηθεί κατά 39% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Η πλειονότητα αυτών προέρχεται από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Αίγυπτος. Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2024, σχεδόν 4.000 άτομα (ή 3.956 σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης) έφτασαν στα ελληνικά νησιά.

Η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι επίσης ανησυχητική. Για παράδειγμα, στο κέντρο της Λέρου διαμένουν 2.206 άτομα, ενώ η χωρητικότητά του είναι για 2.152. Αντίστοιχες πιέσεις παρατηρούνται και στη Χίο, όπου 1.231 άτομα διαμένουν σε κέντρο χωρητικότητας 1.014, και στη Σάμο, με 2.709 άτομα σε κέντρο χωρητικότητας 3.664. Αυτή τη στιγμή, το σύστημα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα έχει καλυφθεί στο 52% της συνολικής χωρητικότητάς του.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Μετανάστευσης για τη δημιουργία ενός μικρού κέντρου υποδοχής στο νησί, προκειμένου οι νεοαφιχθέντες να μπορούν να διαμένουν εκεί για 48 ώρες, έως ότου οργανωθεί η μετάβασή τους σε άλλα κέντρα. Προβλήματα έχουν αρχίσει να αναδύονται και στη Ρόδο, όπου η έλλειψη οργανωμένου κέντρου υποδοχής οδηγεί πολλούς μετανάστες να παραμένουν στον δρόμο για ημέρες.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι δεν αναμένονται μαζικές επιστροφές αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, παρά την πρόβλεψη των ευρωπαϊκών συμφωνιών. Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε πίεση στις υπάρχουσες δομές, ειδικά αν οι ροές διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα. Αν οι αφίξεις συνεχιστούν, όπως συνέβη στο παρελθόν, ο αριθμός των αναγνωρισμένων προσφύγων μπορεί να αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό.

Πηγή: kathimerini.gr