Αλλαγές στη Στρατιωτική Θητεία και Εθελοντική Στράτευση Γυναικών στην Ελλάδα

Στους επόμενους 24 μήνες, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030». Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του κατά την Ορκωμοσία της 2024 Ε’ ΕΣΣΟ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας, υπογράμμισε ότι η θητεία θα μετατραπεί σε μια «ολόκληρη διαδικασία απόκτησης εκτεταμένων βασικών επιχειρησιακών γνώσεων και ανάπτυξης ειδικών δεξιοτήτων».

Θα υπάρξουν επίσης αλλαγές στον εξοπλισμό και τη στολή των μαχητών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν σύγχρονα κράνη, προστατευτικά γυαλιά, επιγονατίδες και άλλες εξαρτήσεις. Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος εθελοντικής στράτευσης γυναικών.

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία του στρατού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο στρατός δεν είναι επαγγελματικός, όπως σε άλλες χώρες, και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες απαιτούν προσαρμογές. Η θητεία θα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες ασφάλειας της χώρας και να παρέχει χρήσιμες δεξιότητες στους νέους.

«Η θητεία που θα προσφέρουν οι νέοι πρέπει να έχει ουσία και να μετατραπεί από αγγαρεία σε ευκαιρία», δήλωσε. Ο οπλίτης θα έχει τη δυνατότητα να αποκτά δεξιότητες χρήσιμες όχι μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για την προσωπική του ανάπτυξη και σταδιοδρομία. «Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις εργοδοτικές οργανώσεις για να διασφαλίσουμε ότι οι δεξιότητες που θα αποκτούν οι νέοι θα είναι συμβατές με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς».

Τέλος, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 36 μήνες για να ολοκληρωθεί και η μεταρρύθμιση της εφεδρείας και να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του προγράμματος εθελοντικής στράτευσης γυναικών. Σύντομα θα υπάρξουν ειδικές παρουσιάσεις για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με αυτές τις αλλαγές.

Πηγή: kathimerini.gr