«Αντιπαραθέσεις για την Ανάπτυξη της Σκύρου: Το Δίλημμα Μεταξύ Τουριστικής Ενίσχυσης και Διατήρησης της Παράδοσης»

Η τοπική κοινωνία στη Σκύρο αντέδρασε έντονα στις προτάσεις του πολεοδομικού σχεδίου που προτείνει μείζονες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του νησιού. Από τη δημιουργία μαρίνας και σταθμού κρουαζιέρας μέχρι οργανωμένους υποδοχείς για τουριστικές εγκαταστάσεις, οι προτάσεις αυτές έφεραν τον δήμο στο σημείο να απορρίψει ομόφωνα το προτεινόμενο σενάριο ανάπτυξης.

Η πρώτη φάση του πολεοδομικού σχεδίου παρουσιάστηκε πριν από 15 ημέρες από ομάδα μελετητών για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τρία εναλλακτικά σενάρια: τη «μηδενική λύση», το ήπιο σενάριο και το σενάριο εντατικής ανάπτυξης. Ο δήμαρχος Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος, τόνισε πως η «μηδενική λύση» θα μπορούσε να είναι πιο ελκυστική από τις άλλες προτάσεις, καθώς αναφέρεται στο υφιστάμενο πολεοδομικό σχέδιο που έχει εγκριθεί με ευρεία τοπική συναίνεση.

Η Σκύρος έχει μια παράδοση στην ελεύθερη κτηνοτροφία με 35.000 ζώα που περιφέρονται ελεύθερα. Ο προτεινόμενος περιορισμός της κτηνοτροφίας και η οριοθέτησή της θα μπορούσαν να πλήξουν την τοπική οικονομία. Το σχέδιο προτείνει την ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών μονάδων στις καλύτερες περιοχές του νησιού, κάτι που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι φοβούνται ότι θα γίνει εισβολή του real estate, ενός φαινομένου που ήδη παρατηρείται στις Κυκλάδες.

Η Ιρις Λυκουριώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπογράμμισε τη σημασία της βιοποικιλότητας και των παραδοσιακών πρακτικών της κτηνοτροφίας για την τοπική κουλτούρα. Επισήμανε ότι η απόρριψη του υπάρχοντος μοντέλου από τους μελετητές, που θεωρείται υπανάπτυκτο, δεν αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες της Σκύρου.

Η διαδικασία διαβούλευσης προκαλεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με την πραγματική δυνατότητα της τοπικής κοινωνίας να επηρεάσει την κατεύθυνση αυτού του αναπτυξιακού σχεδιασμού, καθώς οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δεν είναι παντοδύναμες απέναντι σε πολεοδομικά σχέδια.

Πηγή: kathimerini.gr