Ασφαλής Χρήση Κινητών και Υπολογιστών Στην Εποχή των Ψηφιακών Απειλών

Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου τα λογισμικά παρακολούθησης (spyware) χρησιμοποιούν τις δυνατότητες του Google Chrome για να αποκτούν πρόσβαση στις συσκευές. Για αυτόν τον λόγο, κρίνεται πιο ασφαλής η χρήση του Mozilla Firefox κατά την περιήγηση στο Διαδίκτυο μέσω Android. Οδηγίες που σχετίζονται με την ασφαλή χρήση κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών περιλαμβάνονται σε τρία ξεχωριστά εγχειρίδια που συνέταξε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Τα εγχειρίδια αυτά, που κυμαίνονται από 36 έως 87 σελίδες, ολοκληρώθηκαν το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου και έχουν διανεμηθεί σε αξιωματούχους της προεδρίας της κυβέρνησης, της προεδρίας της δημοκρατίας, καθώς και σε διάφορα υπουργεία. Διατίθενται επίσης στους φορείς αυτοδιοίκησης, κατόπιν αιτήματός τους.

Η ΕΥΠ προχώρησε στην έκδοση αυτών των οδηγιών υπό την ιδιότητά της ως Εθνική Αρχή Ασφαλείας Πληροφοριών (INFOSEC), στοχεύοντας να βελτιώσει την εικόνα της μετά τα περιστατικά υποκλοπών που την έχουν πλήξει. Ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας ευαίσθητων πληροφοριών που διαχειρίζονται αξιωματούχοι του Δημοσίου.

Προγενέστερα, η ΕΥΠ είχε αποστείλει έγγραφο προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες και οι ανταλλαγές μηνυμάτων μέσω δημοφιλών κρυπτογραφημένων εφαρμογών δεν είναι απαραίτητα ασφαλείς. Συνιστώταν η χρήση λιγότερο γνωστών εφαρμογών με έδρα την Ελβετία.

Ανάμεσα στις συγκεκριμένες οδηγίες περιλαμβάνονται προειδοποιήσεις για την αποφυγή άνοιγμα ύποπτων αρχείων ή συνδέσμων, καθώς και η σημασία της επαλήθευσης των διευθύνσεων URL πριν την επίσκεψη. Επιπλέον, προτείνεται στους χρήστες να αποφεύγουν τη χρήση δημόσιων σταθμών φόρτισης, καθώς ενδέχεται να χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή κακόβουλου λογισμικού.

Η ΕΥΠ συστήνει επίσης ότι οι χρήστες smartphones θα πρέπει να συνδέουν τις συσκευές τους με υπολογιστές τακτικά και να κάνουν χρήση καλωδίων, καθώς αυτό μπορεί να οδηγεί στην απομάκρυνση του κακόβουλου λογισμικού. Στον οδηγό για την ασφαλή χρήση υπολογιστών περιλαμβάνονται ειδικές οδηγίες ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα, περιλαμβάνοντας και την απενεργοποίηση της απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας, αν δεν είναι απαραίτητη.

Επιπλέον, παρέχονται οδηγίες για την αναγνώριση σημάτων παραβίασης της συσκευής, όπως η ύπαρξη κλήσεων από άγνωστους αριθμούς ή η ασυνήθιστα γρήγορη εξάντληση της μπαταρίας. Συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως οι εικονικοί βοηθοί στα κινητά τηλέφωνα, συνιστάται να απενεργοποιούνται, καθώς μπορεί να παρέχουν τη δυνατότητα στους κακόβουλους να παρακολουθούν τις συνομιλίες.

Πηγή: kathimerini.gr