Διάσωση Μεταναστών και Ανάκτηση Σορών στη Θάλασσα της Κω

Το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι, το βράδυ της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Φωκά στην Κω, κατά τη διάρκεια της οποίας διασώθηκαν 24 μετανάστες από τη Συρία, ένα άτομο από το Κουβέιτ και ένα από τη Σομαλία. Δυστυχώς, ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους δύο γυναίκες και δύο παιδιά από τη Συρία.

Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε ένα ύποπτο ταχύπλοο σκάφος που κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές, χωρίς να έχει αναμμένα φώτα ναυσιπλοΐας. Ο χειριστής του σκάφους, αντί να συμμορφωθεί με τις ειδοποιήσεις, έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο και να πέσουν στη θάλασσα αρκετοί επιβαίνοντες.

Δύο μέλη του πληρώματος του Λιμενικού έπεσαν στη θάλασσα για να διασώσουν τους ανθρώπους, ενώ το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε. Τελικά, περισυλλέχθηκαν συνολικά δέκα άτομα από τη θάλασσα, εκ των οποίων τα τέσσερα δεν είχαν αισθήσεις. Αμέσως παρέχθηκαν πρώτες βοήθειες και οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω, όπου οι τέσσερις κατάφεραν να διακομιστούν στο Γενικό Νοσοκομείο, αλλά διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

Από το σκάφος, 21 άτομα μετεπιβιβάστηκαν ασφαλώς σε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Είκοσι επτά διασωθέντες συνολικά μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω και παραδόθηκαν στις αρχές. Πέντε παιδιά και ένα βρέφος μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, όπου έλαβαν ιατρική φροντίδα και ήταν καλά στην υγεία τους. Οι υπόλοιποι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω.

Κατά την προανακριτική διαδικασία, ένας 38χρονος αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής των μεταναστών και συνελήφθη από το Λιμεναρχείο Κω, κατηγορούμενος για πολλές παραβάσεις του νόμου. Παράλληλα, το σκάφος μεταφοράς κατασχέθηκε για τις απαραίτητες εξετάσεις. Οι έρευνες συνεχίζονται από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Πηγή: kathimerini.gr