Διερεύνηση θανάτου αλλοδαπού κρατούμενου από τον Συνήγορο του Πολίτη

Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η έρευνα για τον θάνατο αλλοδαπού κρατούμενου στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου ανατίθεται στον Συνήγορο του Πολίτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος είναι η πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης, στο πλαίσιο μηχανισμού διερεύνησης αστυνομικών αυθαιρεσιών, προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση.

Η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει «απροσδιόριστη αιτία θανάτου, προηγηθείς ξυλοδαρμός, εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων», και η σορός φέρει έντονες εκχυμώσεις. Ο 37χρονος Μοχάμαντ-Καμράν Ασίκ, που ζούσε στην Ελλάδα από το 2004, είχε μισθωμένη κατοικία και νομιμοποιητικά έγγραφα από το 2019. Ωστόσο, το δελτίο συμβάντων της αστυνομίας τον αναγράφει ως χωρίς κατοικία, μη μιλώντας ελληνικά και χωρίς έγγραφα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Ασίκ συνελήφθη μετά από μήνυση για ενδοοικογενειακή βία. Μέσα σε τρεις ημέρες, πέρασε από διάφορα αστυνομικά τμήματα και τελικά αφέθηκε ελεύθερος στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν διαπιστώθηκε η κατοχή των νομιμοποιητικών του εγγράφων. Παρ’ όλα αυτά, τη νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου, οδηγήθηκε και πάλι στο τμήμα Αγίου Παντελεήμονα με την κατηγορία της απείθειας. Το πότε ακριβώς συνελήφθη τη συγκεκριμένη ημέρα παραμένει ασαφές, καθώς το δελτίο συμβάντων δεν το αναφέρει.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, οι συγγενείς του Ασίκ πληροφορήθηκαν από το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα ότι έχει πεθάνει. Η δικηγόρος της οικογένειας επισημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει επιβεβαιωθεί η νόμιμη παραμονή του στην Ελλάδα με ένα τηλεφώνημα, το οποίο όμως δεν είχε γίνει.

Πηγή: kathimerini.gr