Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Η Άρρηκτη Σχέση Ανθρωπιάς και Φύσης

Στα μέτωπα των πυρκαγιών συναντάς τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, οι οποίοι έρχονται να συνδράμουν στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Αποφασίζουν να αφήσουν τις δουλειές τους και να φορέσουν την ειδική στολή τους για να συμμετάσχουν στην κατάσβεση των φλογών. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τους οδηγούν σε αυτήν την επιλογή: κάποιοι μιλούν για την αγάπη τους προς τη φύση, άλλοι βρίσκουν ικανοποίηση στο να βοηθούν συνανθρώπους τους, ενώ πολλοί συνδυάζουν και τα δύο.

Αυτή την περίοδο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης (ΠΟΕΟΔΠ) περιλαμβάνει 29 σωματεία από διάφορες περιοχές, με περίπου 1.450 μέλη. Οι πιστοποιημένοι εθελοντές στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 4.500, καθώς απαιτείται διαδικασία πιστοποίησης που περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις και άλλες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο Παναγόπουλο από το Σώμα Εθελοντών Διασωστών Πυροσβεστών Δυτικής Αχαΐας, οι συνθήκες που επικρατούν στις πυρκαγιές έχουν αλλάξει και είναι πλέον πιο επικίνδυνες. Ο ίδιος θυμάται δύσκολες στιγμές από προηγούμενες πυρκαγιές, αναφέροντας την αλλαγή στο χαρακτήρα των δασικών πυρκαγιών και την ανάγκη για προσοχή και ετοιμότητα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΟΔΠ, κ. Σταύρος Σαλαγιάννης, αναφέρει ότι χρειάζεται ενίσχυση στην εκπαίδευση και εφοδιασμό των εθελοντών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτητικές συνθήκες. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι το κράτος δεν έχει προσφέρει τα απαραίτητα μέσα και επισημαίνει την ανάγκη για πλήρη ενεργοποίηση του νόμου 4662/2020 όσον αφορά τον εθελοντισμό.

Η εθελοντική ομάδα Λέσχη Καταδρομέων του νομού Πρέβεζας συμμετείχε επίσης στη διάσωση ανθρώπων κατά τη διάρκεια πυρκαγιών και άλλων συμβάντων, προβάλλοντας το πνεύμα της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Όπως δηλώνουν οι εθελοντές, η συμμετοχή τους είναι έτσι κι αλλιώς εθελοντική και συχνά απαιτεί προσωπική χρηματοδότηση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Τσίγκας, προειδοποιεί για την εξάντληση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, που φέτος έφτασαν στα όρια της, με τις φωτιές να είναι εγκυμονούντα κινδύνους λόγω κλιματικής αλλαγής και παραμελημένων κενών στο προσωπικό.

Σήμερα, οι δυνάμεις του Σώματος χρειάζονται να καλύψουν περίπου 1.600 κενές θέσεις, ενώ οι μέσες ηλικίες των πυροσβεστών έχουν αυξηθεί, κάτι που δημιουργεί περαιτέρω προκλήσεις. Αν και το κράτος έχει υποσχεθεί να παρέχει μια καλύτερη υποστήριξη στον τομέα αυτό, παραμένει αναγκαία η εφαρμογή αυστηρών προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενίσχυσης του προσωπικού.

Πηγή: kathimerini.gr